Obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Andrei

0
821

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României, deoarece el a propovaduit crestinismul pe teritoriul tarii noastre si a infiintat si prima Biserica in pestera in care a locuit in zona Dobrogei.

Coincidenta sau nu, Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita chiar a doua zi, pe 1 Decembrie, asadar, ne asteapta 2 zile de sarbatoare, cu numeroase obiceiuri si superstitii.

Superstitiile legate de sarbatoarea Sf. Andrei sunt mai degraba de origine pagana, iar multe dintre ele se pastreaza si astazi sub diferite forme in functie de regiune. Iata care sunt cele mai populare obiceiuri si superstitii pe care le respecta romanii pe 30 noiembrie.

Noaptea de 29 spre 30 noiembrie are valente magice si se spune ca este noaptea in care spiritele mortilor umbla pe pamant sub forma de strigoi, denumiti in unele zone si moroi. Ca sa te asiguri ca strigoii nu vor intra si in locuinta ta, obiceiul spune ca trebuie sa pui usturoi pe la usi si ferestre.

Un alt obicei cere ca toate vasele adanci din casa, cani si oale, sa fie intoarse cu gura in jos in aceasta noapte ca sa te asiguri ca nu se va acunde vreun strigoi in ele. In unele zone, femeile aruncau bucati de paine prin curte, ca sa ii opreasca pe acestia sa caute hrana in casa.

In noaptea de Sf. Andrei se spune ca putem lua legatura mai usor cu spiritele mortilor si ca putem sa vorbim cu ei. Cu toate astea, o superstitie spune ca, daca asculti ce vorbesc strigoii, vei muri mai repede.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Tot in aceasta noapte magica se spune ca fecioarele (fetele virgine, pure) isi pot visa alesii. Cea mai comuna practica pentru a-l vedea pe ales in vis este sa pui sub perna un fir de busuioc sfintit. Un alt obicei le cerea fetelor sa pregateasca o turta sarata, iar cel care va veni in vis sa le dea apa ca sa le potoleasca setea este ursitul.

Un obicei simpatic de Sf. Andrei, dar care a disparut, este ca in aceasta noapte flacaii sa fure portile fetelor de maritat. Acest obicei a devenit aproape imposibil pentru ca foarte multa lume locuieste la bloc, asadar usa de la apartament nu poate fi furata, iar portile din ziua de astazi nu mai sunt atat de simplu de carat.

In ziua de 30 noiembrie, cand se sarbatoreste Sf. Andrei, ocrotitorul Romaniei, in fiecare familie, fiecare membru pune grau la incoltit.

Acest obicei inca se mai pastreaza chiar daca semnificatia lui a ramas un mister pentru unii. Se spune ca, pe cat de frumos va fi graul pus la incoltit de tine, pe atat de productiv va fi anul care va veni. De aceea fiecare trebuie sa aiba grija ca graul lui sa creasca frumos.

http://ro.stiri.yahoo.com/obiceiuri-si-superstitii-sfantul-andrei-122015992.html.

La mulţi ani, sănătate şi împliniri, tuturor celor care poartă numele sfânt: Andrei, Andreea,


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply