Simpozion științific la Cercul Militar din Mangalia: „135 de ani de la Unirea Dobrogei cu România”

0
818

Biroul Filialei Mangalia al Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere Viceamiral inginer Grigore Mateș, condus de președinte comandor Alexandru Macavei, a organizat joi, 28 noiembrie 2012, începând cu ora 10.00, la Cercul Militar din Mangalia, un simpozion științific intitulat: „135 de ani de la Unirea Dobrogei cu România”. Motivele pentru organizarea acestui simpozion, în această zi, îl constituie adunarea lunară a Asociației și împlinirea a 136 de ani de la căderea Plevnei, după cum a menționat comandorul Gheorghe Ciucu, secretarul Asociației.

Prima comunicare științifică a fost susținută de cercetător științfic dr. Sorin Marcel Colesniuc, care a vorbit despre evenimentele desfășurate în urmă cu 135 de ani, atunci când Dobrogea a fost reintegrată statului modern român. El a descris premisele care au dus la declararea independenței României, în ziua de 9 mai 1977, participarea României la Războiul de independență, Tratatul de pace de la Berlin și manifestările organizate în ziua de 14/26 noiembrie 1878, atunci când Armata Română, în frunte cu principele Carol al II-lea, a luat în stăpânire teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră.

Următoarea comunicare, intitulată Poziția Rusiei față de Dobrogea în perioada interbelică, a fost susținută de comandorul în rezervă Ovidiu Mihalache. Doctorand în istorie al Universității Ovidius din Constanța, el a scos în evidență aspectele ofensivei politice a Rusiei sovietice împotriva României, în perioada interbelică, cu privire la Dobrogea, și la relațiile României cu Bulgaria.

Ultimul material științific a fost prezentat de prof. Emil Corneliu Ninu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, subfiliala Mangalia. În discursul său, a prezentat poeții români care au reflectat, în operele lor literare, Războiul de independență al României și Primul Război Mondial, dar a insistat asupra creației literare a poetului Lucian Blaga.

În partea a doua a manifestării, elevii Școlii gimnaziale Titu Maiorescu din Dulcești, coordonați de prof. Magdalena Colesniuc, au recitat poezii având ca subiect Războiul de independență al României și au interpretat cântece populare din folclorul dobrogean.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Comunicat de presă primit de la Asociația Națională a cadrelor militare în rezervă și în retragere, Filiala Mangalia „Viceamiral inginer Grigore Mateș”.

Joi, 28.11.2013.     

Galerie foto:



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply