Iată ce măsuri fiscale, menite să ducă la repornirea economiei, propun investitorii români

0
868

Consiliul Investitorilor Români, organul de reprezentare al Asociaţiei „Forumul Investitorilor Autohtoni”, trage un semnal de alarmă asupra creşterii fără precedent a evaziunii fiscale din România, care conduce la concurenţă neloială, şi solicită autorităţilor măsuri ferme pentru combaterea economiei subterane.

Conferinţa naţională a Consiliului Investitorilor Români

Pe fondul fiscalităţii şi birocraţiei excesive, România se află în topul ţărilor cu cea mai scăzută colectare a taxelor şi a impozitelor, în special la TVA şi contribuţii sociale.

Doar ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24%, dar şi a ineficienţei organelor de colectare şi control, România colectează mai puţin de 50% din TVA, iar bugetul statului pierde aproximativ 20 de miliarde euro, au precizat reprezentanţii asociaţiei.

„Presiunea asupra companiilor oneste devine pe zi ce trece tot mai mare, cauzând grave dificultăţi financiare. În acest context, Consiliul Investitorilor Români supune dezbaterii publice un set de măsuri menite să ducă la scăderea evaziunii fiscale prin reducerea fiscalităţii, dar şi a birocraţiei şi a ineficienţei organelor de colectare şi control”, a declarat Ioan Niculae, proprietar al grupului de firme InterAgro şi preşedinte al Consiliului Investitorilor Români.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Consiliul Investitorilor Români organizează miercuri, 9 octombrie, la Palatul Parlamentului, o conferinţă naţională la care au fost invitaţi să participe importanţi antreprenori autohtoni, precum şi reprezentanţi ai Guvernului şi Preşedinţiei. Principalele măsuri ce vor fi supuse dezbaterii publice se referă la revenirea TVA la 19%, scăderea contribuţiilor sociale pe salarii, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, stoparea majorărilor galopante a preţurilor la energie şi reluarea decontărilor accizei la motorină, în agricultură.

„Nu mai este un secret pentru nimeni că majorarea TVA la 24% nu a adus nici pe departe rezultate benefice economiei noastre, în schimb a generat o avalanşă de efecte negative, culminând cu o creştere semnificativă a evaziunii fiscale. Consider că procentul de 19% la TVA  poate aduce o reechilibrare a balanţei de plăţi la nivelul bugetului, creşterea consumului şi diminuarea evaziunii fiscale”, a declarat Radu Timiş, proprietar al grupului de firme CrisTim şi membru al Consiliului Investitorilor Români. Şi contribuţiile sociale pe salarii rămân o problemă spinoasă.

„Costul salarial cu forţa de muncă reprezintă o «corvoadă» socială pentru o activitate care este corectă şi transparentă din punct de vedere al plăţii taxelor. Contribuţiile sociale pe salarii, dincolo de faptul că aproape egalează venitul net primit de un angajat, cu alte cuvinte aproape dublează cheltuiala angajatorului, cuprinde «dări» către stat care nu se reîntorc în serviciile primite”, a declarat Radu Enache, proprietar Continental Hotels şi membru al Consiliului Investitorilor Români.

Pe de altă parte, Valer Blidar, preşedinte al companiei ASTRA Vagoane Călători S.A. şi membru al Consiliului Investitorilor Români, este de părere că trebuie promovată şi susţinută competenţa în industrie: „Consider că prin activitatea sa, Consiliul Investitorilor Români trebuie să militeze pentru promovarea şi susţinerea competenţei în industrie, renunţarea la importuri, încurajarea producătorilor români şi acceptarea faptului că, teoria conform căreia tot ceea ce e străin e bun, este extrem de păgubitoare pentru ţară”.

Până în acest moment au confirmat participarea la eveniment importanţi investitori români, printre care Ioan Niculae, Anca Vlad, Valer Blidar, Alin Burcea, Lucuţ Vasile, Mihai Lung, Raul Ciurtin, Luchi Georgescu, Niculae Duşu, Ştefan Vuza.

Anca PAPAN, cugetliber.ro, Vineri, 4 oct.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply