CCR: Profesorii pensionari pot primi şi salariu dacă se întorc la catedră

0
625

Judecătorii Curții Constituționale au decis că două articole din Legea Educației sun neconstituționale. În aceste condiții, profesorii pensionari care se întorc la catedră pot primi și pensie și salariu. 

Mii de profesori pensionari din învăţământul preuniversitar, dar și din cel universitar, şi-ar putea cere drepturile salariale încălcate prin două prevederi cuprinse în Legea Educației, scrie pesurse.ro.

CCR: Profesorii pensionari pot primi şi salariu dacă se întorc la catedră

Două prevederi din Legea Educaţiei care îi obliga pe dascăli să aleagă între cele două venituri, indiferent de cuantumul pensiei, au fost declarate neconstituţionale.

CCR spune că în acest caz a fost încălcat principiul egalităţii din sistemul de pensii publice. Legea spune că persoanele care se reangajează nu sunt obligate să renunţe la pensie, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte salariul mediu brut pe economie, adică 2260 de lei.

La solicitarea cadrelor didactice, Avocatul Poporului a transmis Curții Constituționale a României o sesizare, prin care ridica două excepții de neconstituționalitate cuprinse în Legea Educației nr. 1 din 5 ianuarie 2011, actualizată, aplicabilă începând cu data de 1 februarie 2014.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În urma dezbaterilor, judecătorii CCR au decis marți că sunt neconstituționale cele două articole care îi obligă pe profesori să aleagă între veniturile din pensie şi cele obţinute din salariu.

Este vorba despre dascălii care au depăşit vârsta de pensionare cu mai puţin de trei ani şi care au fost rechemaţi la catedră pentru a suplini lipsa acută de cadre didactice din sistem.

Continuarea, pe dcnews.ro, Miercuri, 2 oct.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply