Eolienele de pe litoral, cât trei reactoare nucleare!

0
641

Investiţiile în energie regenerabilă continuă la malul mării

Boomul eolian de la malul mării este departe a se fi încheiat. După ce a depăşit de mult puterea instalată a principalei concurente pe piaţa energiei, centrala nucleară de la Cernavodă, eolienele nu mai au mult şi depăşesc puterea instalată pe care ar fi avut-o C.N.E. Prod dacă ar fi avut toate cele cinci reactoare funcţionale, respectiv peste 3.000 MW.

Potrivit Transelectrica, la finalul primelor şapte luni din 2013, capacitatea eoliană a atins 2.199 MW. Dacă ne raportăm la faptul că puterea instalată pentru fiecare turbină este de 2,5 MW, înseamnă că în România sunt instalate 880 de turbine, corespunzătoare unei investiţii de 3,3 miliarde de euro. Spre comparaţie, cele două reactoare nucleare în funcţiune la Cernavodă produc împreună 1.400 MW.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, la sfârşitul anului trecut, parcurile eoliene au înregistrat o dublare a producţiei, de la 1,2 miliarde Kwh la 2,24 miliarde Kwh. Potrivit Transelectrica, litoralul a rămas pe primul loc în ceea ce priveşte investiţiile în energie regenerabilă, cu un potenţial estimat de peste 10 miliarde de euro pentru următoarea perioadă.

Litoralul se clasează în cele cinci judeţe fruntaşe, în ceea ce priveşte proiectele de energie regenerabilă, şi deja deţine peste 80% din producţia eoliană, la nivel naţional. Statul român a aprobat, pentru intervalul 2011 – 2020, o schemă de sprijin care prevede subvenţii de 10,5 miliarde de euro pentru producătorii de energie verde.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

De altfel, cel mai mare proiect eolian de uscat din Europa a fost dezvoltat de CEZ la Fântânele – Cogealac. Într-un singur an, acesta a generat deja 1.646 terrawaţi de energie electrică. Toată această creştere a avut la bază schema de sprijin pe care statul român a pus-o la dispoziţia celor care au investit în proiecte regenerabile.

Dacă, pe de-o parte, schema a generat acest boom de investiţii, pe de altă parte „subvenţiile“ au încărcat semnificativ factura marilor consumatori de electricitate, care au ameninţat cu reducerea sau chiar cu mutarea producţiei. Guvernul român a cedat, anul acesta, la presiunile din industrie şi a decis reducerea schemei de sprijin pentru energia verde.

Darius MARTINESCU, observator.ro, 30 sept.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply