Veşti bune pentru IMM-urile constănţene. Iată care sunt modificările importante pentru ajutorul de minimis

0
562

Ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini, a declarat ieri, la Constanţa, că a fost finalizat un proiect de modificare a HG nr. 274/2013 – cunoscutul ajutor de minimis, care va intra, cel mai probabil, în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

„Minimisul a fost un eşec. Eu nu plec de la ideea că cineva a vrut să facă aşa, pentru că nu am nicio probă şi merg pe ideea că a fost proiectul, programul construit poate fără o verificare, deşi domnul ministru Chiţoiu m-a asigurat că a fost verificat sistemul informatic şi a spus că rezistă la presiunea de înscriere. Verificarea s-a dovedit că nu a ţinut, şi blocajul care a apărut şi informaţiile care au venit au dus la suspiciunea că au fost acolo lucruri aranjate. Toate patronatele au spus că doresc schimbarea acestui program”, a declarat Maria Grapini. Proiectul de modificare vizează numeroase aspecte extrem de importante.

„În primul rând, patronatele au cerut să nu se mai desfăşoare prin Ministerul Finanţelor, ci prin Ministerul IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turism, având în vedere că avem experienţă şi lucrurile au mers bine. Ministrul finanţelor a spus că nu refuză trecerea proiectului aici. Apoi, sumele fiind cele pe care le ştim, 500 de milioane de lei, ca să ajungă la mai multă lume, patronatele au cerut ca suma maximă să fie 100.000 de euro şi nu 200.000 de euro, şi 10% cofinanţarea”, a explicat ministrul Maria Grapini.

Foarte important, s-a scos obligativitatea ca firmele care solicită ajutorul de minimis să aibă un anumit număr minim de angajaţi.

„Orice ţară când dă nişte bani vrea să susţină o anumită dezvoltare. Şi eu am spus că dacă tot ne batem cu pumnul în piept că vrem să facem strategie de reindustrializare, atunci să dăm maxim de punctaj la industrie. Dăm şi la alte ramuri, dar industria prelucrătoare să aibă punctajul maxim.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Am scos din hotărâre obligativitatea aceea de şapte angajaţi şi cinci angajaţi. Eu am justificat logic de ce: pentru că totdeauna retehnologizarea are cost social – scade numărul de angajaţi. În schimb, îi dăm puncte în plus dacă angajează, ca să-i motivăm”, a mai precizat Maria Grapini.  Un alt aspect la fel de important este acela că proiectele care nu prind finanţare anul acesta, dar au reuşit să obţină minimum 60 de puncte, rămân valabile pentru 2014.

„Punctajul minim pentru aprobare este de 60 de puncte. Dăm liber zece zile, aşa este acum în proiect, să se înscrie toată lumea, facem o ierarhizare. Dacă până la 60 de puncte sunt mai mulţi decât avem noi fonduri, proiectele le păstrăm în baza de date şi luptăm să suplimentăm în anul următor banii. Dacă tot s-au scris proiecte, dacă tot s-au întrunit condiţiile de 60 de puncte, nu e drept să le arunci la coş, ci să le păstrezi şi suplimentarea de anul viitor să fie acordată în primul rând lor”, a explicat Maria Grapini.

Anca PAPAN, cugetliber.ro, Vineri, 20 sept.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply