La Muzeul Callatis a fost deschisă expoziția dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului

0
650

Vineri, 20 septembrie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, din cadrul Complexului Cultural “Callatis”, a fost deschisă expoziția temporară: “Recipiente ale produselor viticole din Muzeul Callatis”. Expoziția a fost organizată cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ce se desfășoară în acest an sub denumirea: “Patrimoniul cultural – oglindă a pomiculturii și viticulturii”.

În deschidere, dr. Tatiana Odobescu, managerul Complexului Cultural “Callatis”, a declarat: “Evenimentul cultural organizat la Muzeul de arheologie Callatis,  în contextul celei de-a XXI-a ediții a Zilelor Europene ale Patrimoniului, se adresează publicului larg, oferindu-i un cadru istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală, conștientizând sentimentul de apartenență la valorile țării, ale regiunii, ale orașului. Patrimoniul este prezent ca element catalizator, ce subliniază intensitatea în diversitate la nivel european.”

Dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful muzeului callatian, a vorbit despre serbările dionisiace și legendele antice referitoare la cultul zeului Dionis, subliniind următoarele: “Coform legendei, Dionis este cel care i-a învățat pe oameni să cultive vița de vie. În perioada romană a fost cunoscut sub numele de Bacchus sau Liber. Serbările organizate în cinstea lui se numeau dionysia sau bacchalia. Inițial, a fost reprezentat ca un zeu bărbos, cu haine lungi, încununat de iederă, după care a fost înfățișat ca un tânăr cu: un tirs (toiag ornat cu viță de vie și conuri de pin), un kantharos, o pateră și un șarpe. Teatrul are la bază cultul lui Dionis.”

La finalul activității culturale, dr. Mihai Ionescu, responsabilul științific al Muzeului Callatis, a făcut următoarele precizări: “Amforele sunt obiectul studiului ceramologilor, amforologilor, epigrafiștilor și, nu în ultimul rând, al arheologilor. Materialele expuse sunt oglinda bogatelor schimburi comerciale ale cetății doriene în secolele IV – II a.Chr. cu lumea pontică și egeo-mediteraneană. Principalele centre de producție amforică: Thasos, Rhodos, Sinope și Heracleea Pontică sunt prezente prin exponatele expoziției. Nu în ultimul rând, recipientele amforice erau folosite nu numai pentru depozitatrea vinului, ci și a: uleiului, peștelui sărat, rășinilor și a multor altor produse”.

Au fost prezenți la deschiderea expoziției elevi de la Colegiului Economic Mangalia și elevi de la Liceul Tehnologic “Ion Bănescu”, împreună cu prof. Ibolya Negoiță și prof. Livia Pop.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Galerie foto:


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply