Ce cere Agenţia de Mediu de la Chevron pentru a putea fora în zona Adamclisi

0
667

explorarichevron-1377624808.jpg

Firma de prospecţiuni solicită avizul de mediu pentru un al treilea perimetru în judeţul Constanţa.

Agenţia de Mediu solicită companiei Chevron să analizeze mai cu atenţie zonele unde intenţionează să facă prospecţiuni. După ce a obţinut deja avizul de mediu pentru a fora în două zone, în perimetrul Vama Veche, între localităţile Tufani (comuna Independenţa) – Vânători (comuna Pecineaga) – Vama Veche (comuna Limanu), până la Furnica (comuna Dumbrăveni) şi între Adamclisi – Pietreni (Deleni) – Potârnichea (Topraisar) – Vânători (Pecineaga) – Tufani (Independenţa) – Şipote (Deleni),

SC Prospecţiuni SA, pentru Chevron Romania Exploration and Production SRL, a demarat autorizarea şi pentru o a treia zonă, în perimetrul E X-19 Adamclisi, între localităţile Cochirleni, Ostrov, Almalău, graniţa de stat cu Bulgaria până la Tufani (Independenţa).

De data aceasta însă, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Constanţa cere o evaluare mai atentă, întrucât în zonă sunt arii naturale protejate. Astfel, ca urmare a parcurgerii etapei de încadrare în procedura de evaluare adecvată, APM a decis că „proiectul se supune evaluării adecvate, justificarea prezentei decizii fiind faptul că proiectul intră sub incidenţa art. 28 din OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare”, se precizează în decizia emisă de conducerea APM Constanţa.

Impact asupra ariilor naturale protejate

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În acelaşi document sunt prezentate şi motivele care au stat la baza luării acestei decizii. Astfel, profilul 21 se regăseşte pe teritoriul comunelor Oltina, Ion Corvin, Aliman şi Adamclisi şi se suprapune parţial peste limitele siturilor ROSPA0001 Aliman – Adamclisi, ROSCI0071 Dumbrăveni – Valea Urluia – Lacul Vederoasa, ROSCI0172 Pădurea şi Valea Canaraua Fetii – Iortmac şi este la o distanţă de aproximativ 420 m faţă de limita siturilor Rezervaţia Locul Fosilifer Aliman şi profilul 23 se regăseşte pe teritoriul comunelor Ostrov şi Lipniţa şi se suprapune peste alte arii protejate precum Canaraua Fetii, Pădurea Esechioi şi Lacul Bugeac.

„Impactul proiectului propus asupra ariilor naturale protejate va fi semnificativ, deoarece amplasamentul se situează şi în arii naturale protejate, interacţionează prin lucrările propuse cu mediul prin sursele de zgomot şi vibraţii ce provin de la generarea semnalului seismic (fie prin detonarea unei cantităţi de material exploziv) şi de la autovehicule.

Caracteristicile drumurilor de migraţiune şi efectivele de păsări pot fi afectate de implementarea proiectului”, se precizează în finalul deciziei APM. Studiu de evaluare adecvată Practic, deocamdată SC Prospecţiuni SA nu a primit încă avizul de mediu pentru a fora în acest perimetru. Rămâne de văzut cu ce propuneri şi soluţii vin pentru a respecta ariile naturale protejate din zonele respective.

„Decizia luată în cadrul Comisiei de Analiză Tehnică din data de 1 august 2013 nu presupune amânarea emiterii actului de reglementare, ci parcurgerea unei etape obligatorii din procedură, conform ordinului nr. 19/2010 pentru aprobarea Ghidului Metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potenţiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Constanţa, Lavinia Monica Zaharia.

După înaintarea la APM Constanţa a acestui studiu de evaluare adecvată, se va continua procedura de emitere a actului de reglementare, în funcţie de concluziile materialului.

Andreea PERHAIŢĂ, cugetliber.ro, Miercuri, 28.08.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply