Câţi bani vor fi investiţi în consolidarea falezelor Eforie Nord, Costineşti, Tuzla şi Constanţa

0
680

Administraţia Naţională ‘Apele Române’ /ANAR/ a prevăzut pentru acest an cheltuieli de aproximativ trei milioane de lei pentru consolidarea falezelor din zona costieră a Mării Negre, cu scopul de a reduce eroziunea plajelor, care se retrag, în medie, cu 50 cm/an, conform informaţiilor furnizate AGERPRES de ANAR.

Valoarea reactualizată a investiţiei în lucrări de reabilitare a falezelor este de aproape 216 milioane milioane lei, din care, până în prezent, a fost alocată şi cheltuită, în perioada 2008-2013, suma de 119 milioane lei. Lucrările de reabilitare a falezelor sunt finanţate din bugetul de stat şi sunt preconizate să se finalizeze în perioada 2017-2018, precizează ANAR.

ANAR, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, realizează, în prezent, lucrări de reabilitare a falezelor din Eforie Nord şi Sud, Tuzla, Costineşti şi din municipiul Constanţa.

Totodată, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a început demersurile pentru obţinerea de noi fonduri pe următoarea alocaţie bugetară a UE (2014-2020), în valoare de aproximativ 500 milioane de euro, pentru a interveni pe toate celelalte zone afectate de eroziune de pe litoralul românesc.

Studiile de specialitate relevă faptul că, în zona costieră a Mării Negre, pe sectorul Midia – Vama Veche, a apărut fenomenul de eroziune a falezelor, ceea ce duce la prăbuşiri şi alunecări de teren. Infiltraţiile apelor de suprafaţă până la nivelul argilos, cât şi abraziunea directă a valurilor asupra bazei falezelor, determină retragerea, în medie, a acestora cu circa 50 cm/an, procesul fiind intermitent.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cititi articolul integral in economica.net, 21.08.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply