Cine a fost Sfântul Ştefan?

0
748

Sfantul Stefan este primul sfant comun al Bisericilor Catolice si Ortodoxe, dupa Marea Schisma.

Cine a fost Sfantul Stefan?

Sfantul Stefan, sau Stephanus dupa Noul Testament, a fost un diacon elen, primul martir crestin, condamnat la moarte de autoritatile iudaice din Ierusalim. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla, impreuna cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius, in cripta bisericii “San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Pe 27 decembrie, facem pomenirea Sfantului Stefan. Acesta era iudeu de neam, din semintia lui Avraam (Fapte 7, 2). Numele sau de Stefan este de origine greaca si inseamna “coroana“. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria “chiliel”, care, in limba ebraica inseamna “cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat cel dintai dintre crestini cununa muceniciei.

Sfantul Stefan era unul din cei 70 de ucenici; este cel dintai care a vazut cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu.

In Sinedriu, Sfantul Stefan a tinut o cuvantare, in care a aratat ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui. Furiosi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. Martiriul Sfantului Stefan a avut loc in valea lui Iosafat.

Sfantul Stefan diaconul este sarbatorit de crestinii romano-catolici, anglicani, reformati, evanghelici si unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocsi si greco-catolici pe 27 decembrie, acesta fiind primul sfant comun al celor doua biserici, Catolica si Ortodoxa, dupa Marea Schisma.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La mulţi ani, tuturor celor care poartă numele sfânt de Ştefan, Ştefana, Ştefania!

Sursa, aici, 27.12.2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply