23 de ani de când trăim în libertate

0
824

revolutie1989-1356099826.jpg

Au trecut 23 de ani de la Revoluţia din 1989, iar evenimentele din decembrie a acelui an au rămas în memoria multor români.

Pe 22 decembrie 1989, în jurul prânzului, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fugit din sediul Comitetului Central al PCR cu ajutorul unui elicopter. După o scurtă escală la Snagov, cei doi au fost lăsaţi în zona Titu şi preluaţi de Miliţie. În jurul orei 18.00, a aceleiaşi zile de 21 decembrie 1989, soţii Ceauşescu au fost luaţi şi duşi într-o unitate militară din Târgovişte. În această zi s-a desfăşurat şi prima şedinţă a Comitetului Frontului Salvării Naţionale, prezidată de Ion Iliescu. În principalele oraşe din România aveau loc lupte de stradă.

În ceea ce priveşte oraşul Constanţa, şi el a trăit acele clipe de incertitudine. Cu urechea lipită de televizor sau de radio, constănţeanul, asemenea oricărui român, trăia intens acele clipe de bucurie nebună. Au curs şi la Constanţa lacrimi de bucurie, dar şi de tristeţe.

Astăzi, la 23 de ani de la Revoluţie, bilanţul pentru judeţul de la malul Mării Negre arată astfel: 148 de victime, dintre care 32 de morţi şi 116 răniţi.

În Revoluţia de la Constanţa au murit oameni care nu trebuiau să moară, iar alţii au fost răniţi. La malul mării, vărsarea de sânge a început târziu, după 22 decembrie, când Ceauşescu era arestat şi gloanţele n-ar mai fi avut niciun rost.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Constanţa a căzut însă în capcana diversiunii teroriste lansate la Televiziunea Română iar Armata a fost bulversată total. Trupe aparţinând mai multor unităţi au fost dispuse în diverse obiective fără a exista o colaborare între ele, iar Marina Militară a scos navele de luptă în larg, ca urmare a multiplelor ţinte neidentificate care apăreau pe ecranele de radar. Astfel, s-au produs o serie de confuzii în care militarii şi membrii gărzilor patriotice s-au împuşcat între ei şi au tras asupra unor civili nevinovaţi.

În Gara CFR Constanţa, pe Bulevardul 1 Mai, la releul TV de la Tuzla şi în Portul Mangalia s-au produs cele mai tragice situaţii de acest fel.

Imediat ce au aflat că Nicolae şi Elena Ceauşescu au fugit, constănţenii s-au îndreptat spre centrele de putere din oraş. Platoul din faţa Judeţenei de Partid, actualul sediu al Primăriei Constanţa, s-a umplut de oameni care au început să arunce cu pietre în geamuri şi să forţeze uşile de acces în clădire.

La un moment dat, prim-secretarul Mihai Marina a ieşit în balcon şi a încercat să liniştească mulţimea. Cum aceasta a refuzat, mai mulţi revoluţionari au intrat cu forţa prin balcoane. Haosul organizatoric care a dominat Constanţa în 22 şi în 23 decembrie a fost limpezit la 24 decembrie, când contraamiralul Constantin Iordache a hotărât să organizeze alegeri pentru un comitet unic de conducere.

Dacă înainte de fuga lui Ceauşescu n-au avut curajul să iasă în stradă, constănţenii s-au luptat mai abitir decât toţi când a venit vorba de obţinerea certificatelor de revoluţionari, aducătoare de beneficii. Aşa se face că, în Constanţa sunt aproximativ 1.000 de revoluţionari cu certificate.

Carmen MOCANU, Cuget Liber, Sâmbătă, 22 Decembrie 2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply