Românul care visează să demonstreze că vidul nu e gol

0
627

Ovidiu Teșileanu, 31 de ani, este cercetătorul român care vrea să revoluționeze astrofizica, prin experimentele de la Măgurele.

Tânărul cercetător Ovidiu Teşileanu, coordonatorul domeniului Astrofizică în proiectul laserului gigantic care va fi asamblat pe platforma Măgurele, speră să revoluţioneze cercetarea ştiinţifică prin răspunsul la o întrebare filosofică.

E posibil să existe ceva în vid? Adică vidul să nu fie lipsa totală a ceva, să se contrazică pe sine însuşi? Aceasta e una din întrebările la care ar putea răspunde cercetătorii români implicaţi în proiectul celui mai mare laser din lume, denumit ELI-NP.

La 31 de ani, Ovidiu Teşileanu e chiar omul care va coordona experimentele de astrofizică realizate cu ajutorul viitorului laser-gigant. Într-un fel, de el depinde dacă întrebarea de mai sus îşi va găsi un răspuns care să revoluţioneze fizica şi omenirea, în general.

Ovidiu Teşileanu este cercetător ştiinţific III la Institutul de Fizică Nucleară de pe platforma Măgurele, aflată lângă Bucureşti. De altfel, tot aici a şi studiat astrofizica, la facultatea aflată în aceeaşi localitate cu Institutul de Fizică Nucleară. După un doctorat la Torino, el s-a întors în ţară în 2009 şi a participat, în ulimii doi ani, la conceperea proiectului ELI-NP, cu ajutorul căruia savanţii români speră că vor descoperi originea Universului şi “conţinutul” vidului.

Articolul integral, in Adevarul, 12 nov.2012.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply