“14 NOIEMBRIE 1878 – REINTEGRAREA DOBROGEI LA STATUL MODERN ROMÂN”
Dr. Sorin Marcel COLESNIUC: “Așa cum, pentru românii din Ardeal, ziua de 1 decembrie 1918 reprezintă cea mai importantă zi din istoria Transilvaniei, la fel și pentru românii din Dobrogea, ziua de 14 noiembrie 1878 ar trebui să reprezinte cea mai importantă zi din istoria Dobrogei.”
Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, organizează miercuri, 14 noiembrie 2012, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul „14 NOIEMBRIE 1878 – REINTEGRAREA DOBROGEI LA STATUL MODERN ROMÂN”. Activitatea face parte din proiectul „Să cunoaștem istoria Dobrogei”, inițiat de Muzeul „Callatis” și Primăria Mangalia la începutul anului școlar 2012 – 2013.
Simpozionul va fi deschis de directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, care va vorbi despre importanța acestei zile în istoria românilor și va descrie evenimentele care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 1878.
Elevii Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, coordonați de prof. Livia Pop, și elevii Liceului Teoretic „Callatis”, îndrumați de prof. Silvia Cuseac, vor prezenta câteva materiale în PowerPoint având ca temă reintegrarea Dobrogei la statul modern român. Elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonați de prof. documentarist Ibolya Negoiță, vor prezenta Dobrogea văzută prin ochii unor cunoscuți scriitori români, printre care: Mihail Sadoveanu cu lucrarea „Povești dobrogene”, publicată în anul 1914; Gala Galaction cu memorialul de călătorie „Mangalia”, apărut în anul 1947, și notele și reveriile intitulate „La țărmul mării”, publicate în anul 1916; Cella Serghi cu romanul „Pânza de paianjen”, tipărit pentru prima dată în anul 1938, în care autoarea vorbește despre o poveste de dragoste începută pe malul Mării Negre, la Mangalia, dar în care sunt descrise orașele din Dobrogea din perioada interbelică.
„Ziua de 14 noiembrie 1878 este o zi deosebit de importantă pentru istoria Dobrogei: este ziua în care teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră a reintrat, oficial, în componența statului modern român. Și pentru că puțini dobrogeni cunosc acest important eveniment din istoria Dobrogei, am considerat că avem obligația morală, în special pentru tânara generație, să organizăm acest simpozion. Așa cum, pentru românii din Ardeal, ziua de 1 decembrie 1918 reprezintă cea mai importantă zi din istoria Transilvaniei, la fel și pentru românii din Dobrogea, ziua de 14 noiembrie 1878 ar trebui să reprezinte cea mai importantă zi din istoria Dobrogei”, a menționat dr. Sorin Marcel COLESNIUC.
MangaliaNews.ro, Luni, 12.10.2012.