Turiştii bat la uşă. Cum se pregăteşte sudul litoralului pentru sezonul estival

0
822

Mai sunt numai două săptămâni până la deschiderea oficială a sezonului estival. Cu toate acestea, litoralul este încă amorţit după iarna lungă şi grea prin care a trecut.

Dacă în Mamaia, Constanţa şi Eforii lucrurile se mai mişcă, în sud nu prea se lucrează. Două-trei escavatoare şi o mână de muncitori este tot ce am întâlnit în mini-excursia noastră spre Mangalia. În rest, plaje găurite, promenade pline de gunoaie şi nisip şi terase dărăpănate. Acesta este peisajul cu care îi întâmpinăm la această oră pe cei care vor să se relaxeze şi să ia o gură de aer sărat la malul Mării Negre.

În Neptun se lucrează de zor în centru, chiar pe artera principală. Acolo a fost îngustat trotuarul, iar spaţiul verde de pe marginea şoselei a fost transformat în locuri de parcare. Se pun pavele noi şi se curăţă gropile pentru a veni cu covor nou de asfalt.

Pe faleză şi pe plajă era pustiu. Numai vreo doi muncitori măturau în curtea unui restaurant pe geamurile căruia trona o pancartă cu cuvintele „Mâncare pe gratis”. Plaja mai purta încă urmele furtunilor puternice care au măturat-o toată iarna. O mare parte din nisip a dispărut sub valuri, formându-se o pantă destul de mare între trotuarul falezei şi malul apei. Un excavator muta nisipul dintr-o parte în alta, în încercarea de a reda o formă plajei.

Plaje pline de dune de nisip

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În Jupiter, situaţia este asemănătoare. La o singură terasă se făceau lucrări de renovare, iar pe plajă un utilaj nivela nisipul. Ceva mai la vale, în Venus, problema pare şi mai gravă. Niciun investitor sau agent economic, spuneţi-le cum vreţi, nu a demarat pregătirile pentru sezon. Magazinele şi terasele sunt baricadate cu lemne, ca şi cum s-ar apropia cea mai cumplită tornadă. Plaja arată şi ea jalnic. Pe alocuri este plină de mormane de nisip aduse de lucrătorii Administraţiei Bazinale de Apă „Dobrogea Litoral” pentru a o nivela, iar în alte locuri se văd încă dunele imense formate în urma vânturilor puternice. Nu mai sunt nici utilaje, nici muncitori.
În aceste condiţii, nici nu este de mirare că puţini români şi chiar şi mai puţini străini aleg să-şi petreacă mini-vacanţa de Paşte în alte părţi decât pe litoral. Nimeni nu vrea să se plimbe prin staţiuni pustii, ce par mai degrabă bântuite, şi pe plaje cu dune.

Galeria foto: Cuget Liber, 11 aprilie 2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply