Laszlo Borbely: Am mari rezerve ca exploatarea gazelor de sist ar putea primi aprobare

0
662

Ministrul Mediului Laszlo Borbely a declarat azi ca are rezerve mari ca o eventuala cerere de exploatare a gazelor de sist va trebui aprobata, din cauza riscurilor seismice pe care le implica, precizand totodata ca Chevron a obtinut recent doar un acord petrolier, nicidecum un acord de mediu pentru exploatarea gazelor de sist.

“Atunci cand ajungem acolo si vine Chevron cu o hartie sau orice altcineva (o cerere de exploatare a gazelor de sist n.r.), analizam. Sunt discutii in cadrul UE, sunt tari unde se exploateaza, sunt tari unde s-a interzis. Atunci vom lua decizia. Eu deocamdata nu fac altceva decat adun toate informatiile si studiile care sunt in UE si o sa organizez o intalnire cu cercetatorii si din Romania, sa ma edific si eu. Nu putem lua o decize fara toate datele. Am mari rezerve in momentul de fata daca trebuie sa aprobam asemenea exploatari, pentru ca din cate am citit si eu, este o fracturare hidraulica care inseamna o cantitate enorma de apa care se injecteaza si in plus vor fi unele miscari tectonice, iar Romania este o tara cu risc seismic. In momentul de fata nu exista nicio cerere pentru exploatarea gazelor de sist”, a explicat Laszlo Borbely.

El a spus ca Chevron, nu numai ca nu are niciun fel de aviz de mediu, dar in momentul de fata doar s-a acordat un acord petrolier in care nu se precizeaza despre ce este vorba.

“In acordul petrolier nu se spune gaze de sist sau altfel de gaze. In momentul de fata nu vorbim despre exploatare de gaze de sist in Romania. Nu avem ce discuta pentru ca este un acord petrolier, dupa aceea trebuie sa vina compania cand face unele prospectiuni legale. Nu vorbim de gaze de sist in momentul de fata in Romania“, a declarat Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a explicat ca intr-o faza ulterioara, cand compania vine si cere aprobarea de exploatare, se va pune problema unui studiu de impact. De asemenea, el a precizat ca Romania nu are niciun fel de obligatie fata de Chevron.

Cele trei acorduri petroliere semnate de Chevron si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), prin care compania vrea sa extraga gaze neconventionale, au fost publicate miercuri in Monitorul Oficial, dupa ce au fost aprobate de Guvern in sedinta de saptamana trecuta.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Capital, Vineri, 30 Martie 2012, Autor: Marius Pirloiu.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply