Scoaterea Religiei din şcoală: păcat sau virtute

0
730

oradereligie

Cuget Liber: Nemulţumirile părinţilor legate de modul cum se predă copiilor Religia în şcoală, la care s-au adăugat veştile denigratoare care au avut drept subiect feţe bisericeşti, nu au făcut decât să degradeze încrederea în valorile creştine.

În România, religia este materie obligatorie şi toţi elevii trebuie să fie prezenţi la ore. Cei care au altă credinţă religioasă sunt, de asemenea, obligaţi să participe la orele de religie dacă nu aduc acte doveditoare, precum adeverinţe care să ateste participarea la această materie într-un alt cult.

Conform unui proiect depus de Remus Cernea, care a primit aviz favorabil din partea Consiliului legislativ şi din partea Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi, Religia ar putea deveni, începând cu anul şcolar 2014-2015, materie opţională, pe care elevii o pot studia doar la cerere. În schimb, în locul religiei va fi introdusă o nouă disciplină de studiu „Etică şi Cultură Civică”.

„Un demers lipsit de respect faţă de majoritate“

Din discuţiile purtate cu câţiva părinţi, am reţinut că aceştia şi-ar fi dorit mai mult ca elevii să cunoască istoria religiilor: „Copiii trebuie să ştie care sunt caracteristicile, ce apropie şi ce diferenţiază diverse religii şi nu cursuri de teologie. Avem noi grijă, în familie, să le cultivăm valorile creştine şi morale”, ne-a declarat o mămică. 

Şi acum, ca şi în alte ocazii, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, respinge aceste atacuri, pe care le consideră îndreptate împotriva copiilor: „Religia în şcoală a fost preluată de la Biserică, unde s-au înfiinţat şi primele şcoli. Singura perioadă în care religia nu a existat în şcoală a fost perioada comunistă. Demersul făcut de acest deputat este demersul unei minorităţi din România. De aceea, scoaterea religiei însemnează o deposedare a învăţământului de ceea ce are mai luminos şi mai bun, încât poporul cred că se va opune, dacă măsura se va concretiza. Părinţii ne spun că sunt fericiţi că-şi pot şi ei reîmprospăta cunoştinţele religioase datorită studiului copiilor. Personal, cred că acest demers nu are nicio legătură cu realitatea, nu corespunde scopului educaţiei. Religia are un rol nu numai spiritual, ci şi educativ pentru timpurile în care trăim. Acest demers pare lipsit de respect faţă de majoritatea, pentru că întotdeauna în democraţie se spune că minoritatea se supune majorităţii. Nici 1% din populaţia ţării nu este atee. Atunci, ce temei are acest deputat care se luptă să scoată religia din şcoli? Nădăjduim că Bunul Dumnezeu nu va lăsa copiii în întuneric şi va lumina minţile credincioşilor pentru a menţine Duhul lui Dumnezeu în şcoală şi în sufletele copiilor”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Continuarea, în cugetliber.ro, Joi, 23 oct.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply