14 noiembrie – Ziua Unirii Dobrogei cu România – FOTO

0
780

Cu prilejul zilei de 14 noiembrie, Ziua Unirii Dobrogei cu România, prof. E.C. Ninu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, subfiliala Mangalia, a organizat, la Școala Gimnazială Nr. 4 din Neptun, o activitate culturală dedicată acestei zile.

Evenimentul, la care au fost prezente toate cadrele didactice și toți elevii școlii din Neptun, a fost deschis de prof. E.C. Ninu, la ora 11.00, în sala de sport și festivități a instituției. Participanții la activitate au intonat imnul de stat al României, “Deșteaptă-te române”.

Din partea Complexului Cultural “Callatis” au fost invitați, să le vorbească elevilor, ca specialiști în istorie, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful muzeului callatian, și muzeograf Liliana Bădin.

În discursul său, dr. Sorin Marcel Colesniuc le-a prezentat tinerilor: dreptul istoric al României asupra teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră; Războiul de independență al României; Tratatul de pace de la Berlin, semnat la 1 iulie 1878; pregătirile pentru unirea Dobrogei cu România și festivitățile organizate la Brăila, în ziua de 14 noiembrie 1878, când Principele Carol I, primul ministru Ion. C. Brătianu și Armata au luat în stăpânire, oficial, Dobrogea.

Au urmat câțiva elevi, care au dat citire unor materiale referitoare la semnificația zilei de 14 noiembrie și importanța Războiului de independență. În partea a doua a activității, s-a desfășurat un program artistic: elevii au recitat poezii, iar grupul vocal “Cele 7 magnifice” a interpretat cântece pe versuri scrise de prof. E.C. Ninu, în care a fost evidențiată frumusețea plaiurilor dobrogene.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

O altă manifestare, prilejuită de împlinirea a 135 de ani de la unirea Dobrogei cu țara, s-a desfășurat la Centrul de Documentare și Informare al Liceului Tehnologic “Ion Bănescu” din Mangalia, în cadrul proiectului “Dobrogea – pământ românesc”.

Manifestarea a fost organizată de elevii liceului, coordonați de profesorii Livia Ocunschi și Nicoleta Serea, la care au fost invitați elevi ai Liceului Teoretic “Callatis” și specialiști ai muzeului callatian.

După o introducere realizată de prof. Livia Ocunschi, au urmat prezentări ale elevilor celor două licee, cu privire la evoluția istorică a Dobrogei în evul mediu și în epoca modernă. Manifestarea s-a încheiat cu prezentarea tabloului etnic dobrogean, în preajma momentului unificării, realizată de reprezentanții Complexului Cultural “Callatis”, secția Muzeul de Arheologie: muzeograf Corina Radu-Iorguș și cercetător științific dr. Laurențiu Radu.

Data: 14.11.2013.

Galerie FOTO:

 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply