Cooperativa Agricolă Fermierul Moroşan, formată din cinci membri, dintre care trei activi, cultivă tomate bio pe o suprafaţă de circa două hectare în două sere şi livrează întreaga producţie în reţelele de magazine Lidl şi Kaufland. Anual, producţia ajunge anual la circa 23 kg/mp.
„Prima investiţie s-a făcut în 2016-2017 într-o serie pe folie. Ulterior, cooperativa a accesat un program de finanţare şi a investit într-o seră din sticlă, e ultimul model de seră construită de o firmă din Olanda şi am avut inclusiv un agronom olandez care ne-a ajutat în primul an de producţie să înţelegem practic tehnologia. Are peste 300 de senzori care ne furnizează diferite date, ne ajută să ţinem controlul, este o cultură de precizie“, a declarat Andreea Kalisch, preşedintele consiliului de administraţie al cooperativei Fermierul Moroşan.
Ea a fost prezentă la emisiunea ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.
Practic, noua seră permite realizarea unei producţii pe o perioadă de nouă luni pe an, începând aproximativ din luna aprilie. În sera veche, producţia se poate realiza pe o perioadă de şase luni. (…)