Ziua Mondială a Radioului și a jurnaliștilor din radio – 13 februarie, WRD | „La mulți și binecuvântați ani, în adevăr rodnic la microfon, fără bruiaj în difuzoare!”

0
407
Dat fiind faptul că radioul a fost și rămâne – la nivel planetar – cel mai accesibil mijloc de informare, recunoscut și de ONU, „i s-a dăruit” o zi anume, proclamată de statele membre UNESCO, spre a fi sărbătorită anual în data de 13 februarie. Proclamația a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU.
Această sărbătoare mondială este cunoscută pe mapamond prin acronimul WRD.
Radioul – în statele democratice – este o tribună pentru lupta pașnică pentru pace, discursurile culturale, sindicale, emisiuni educative, promovarea unității în  diversitate. Radioul este de mare folos umanității, cu resurse uman-profesionale de înaltă calitate, care, deși includ cheltuieli financiare destul de mici, ajunge – prin undele herțiene – până în cele mai îndepărtate sau greu accesibile zone, în care alte mijloace ar putea ajunge doar cu cheltuieli foarte mari…
Radioul e de mare ajutor persoanelor vulnerabile și un bun și rapid comunicator în situații de urgență; deseori contribuie decisiv la salvarea unor cazuri deosebite, chiar vieți omenești!
ONU a semnalat că radioul trebuie să fie independent politic și financiar, un pilon-reper în prevenirea stărilor tensionate, a conflictelor, iar când este necesar, pentru restabilirea liniștii sociale sau chiar a păcii. Tot ONU a atras atenția să se creeze condiții și să se întreprindă măsuri pentru creșterea standardelor jurnalismului din radio; radioul să beneficieze de investițiile necesare care vor fi de fapt investiții în și pentru pace, deci pentru umanitate. Drept dovadă, ONU a sprijinit multe posturi de radio din diferite țări-gazdă.
Un radio profesionist și democrat tebuie să modereze stările tensionate sau conflictele prin emisiuni centrate pe discuții de reconciliere, iar când e cazul, pentru reconstrucție, așa cum recomandă și UNESCO.
Jurnaliștii din radio trebuie să realizeze emisiuni relevante și reportaje imparțiale, care vor constitui o parte a fundamentului democrației durabile, pentru o bună guvernare; să intermedieze dialoguri între anumite grupări/entități din societate.
Singura părtinire admisă, de dorit, e cea pentru pace.
Filiala UZPR-Olt, „Pan M. Vizirescu”, urează tuturor jurnaliștilor din radio: „La mulți și binecuvântați ani, în adevăr rodnic la microfon, fără bruiaj în difuzoare!”
Ana Vasile / UZPR Olt.

MN: Vă invităm să urmăriți și Radio UZPR!

Mangalia News, 13.02.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply