Navele propulsate cu metanol sunt tot mai preferate de armatori – Ion TIȚA-CĂLIN

0
417
Măsurile luate la nivelul shipping-ului internațional pentru protecția mediului, printre care și cele de înlocuire a combustibililor fosili, care sunt responsabili pentru volumul mare de emisii de carbon din atmosferă, au făcut ca navele navele alimentate cu metanol să devină populare, informează publicația Pulse. Iată, în 2023, șantierele navale au primit comenzi pentru construcția a 138 de astfel de nave, față de numai 35 de nave comandate în 2022.
Cele mai recente statistici ale platformei Alternative Fuels Insight (AFI) a DNV arată că, din totalul de 298 de nave propulsate de combustibili alternativi, comandate în 2023, numărul celor alimentate cu metanol era de 138, comparativ cu 130 de nave alimentate cu gaze naturale lichefiate (LNG).
Din cele 138 de nave care folosesc metanolul pentru propulsie, 106 sunt portcontainere, 13 bulk-carriere și 10 transportatoare de autovehicule. Metanolul a devenit un combustibil alternativ preferat față de LNG, deoarece emite mai puțin dioxid de carbon și are o flexibilitate mai mare în stocare. În timp ce navele alimentate cu LNG au nevoie de rezervoare cu temperaturi foarte scăzute, pentru a păstra combustibilul lichid, navele alimentate cu metanol își pot stoca combustibilul fluid la temperatura mediului, fără a necesita condiții speciale de depozitare.
Constructorii sud-coreeni sunt lideri de piață pentru acest tip de nave, deținând tehnologii avansate la fabricarea motoarelor cu metanol. În anul 2023, companiile HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering Co. și Samsung Heavy Industries Co. dețineau 60% din cota de piață. Ele au câștigat 42 din totalul de 70 comenzi de construcție a portcontainerelor alimentate cu metanol.
Ion TIȚA-CĂLIN,
26 ianuarie 2024.


Mangalia News, 27.01.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply