„HISTRIA ATLAS”, construită la Șantierul Naval Constanța – cea mai bună navă de pe piața internațională la clasa tancuri de produse petroliere și chimice de 41.000 tdw

0
663

Cea mai bună navă de pe piață (Din ciclul: Produse noi în Constanța).

Șantierul Naval Constanța a realizat, după un proiect propriu, seria de 21 de tancuri de produse petroliere și chimice de 41.000 tdw, destinate pieței externe. Primul dintre ele, „Histria Perla“, a fost livrat în noiembrie 2005. Acesta se numără printre puținele proiecte sută la sută românești, de mare succes pe piața internațională, realizate de industria noastră națională, după decembrie 1989. În anul 2008, el a fost declarat cea mai bună navă din categoria ei, de pe piața internațională.

Apoi, tot după un proiect propriu, au fost construite și livrate trei tancuri de produse petroliere și chimice de 40.000 tdw, prima navă din această serie purtând numele „Histria Atlas”. În anul 2019, când a fost lansată pe piață, „Tanker Shipping&Trading”, o publicație specializată din Anglia și The Royal Institution of Naval Architects (RINA) au declarat-o „cea mai performantă navă din clasa ei”.

Pe 1 martie 2022 a fost predată beneficiarului, respectiv compania franceză Socatra, cea de a treia navă din noua serie, tancul de produse petroliere și chimice „Antares”, acesta fiind cea de a 462-a navă construită la SNC, în cei 130 de ani de existență.

În prezent, în Șantierul Naval Constanța se află în diverse faze de execuție alte trei tancuri de produse petroliere și chimice de 40.000 tdw.
Ion TIȚA-CĂLIN,
10 noiembrie 2023.


Mangalia News, 13.11.2023.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply