Căluşarii în Duminica Rusaliilor, 2023 – a 20-a aniversare a Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (I) AUDIO

0
493
  • Radio UZPR, în parteneriat cu CNR UNESCO, celebrează a 20-a aniversare a Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Anul 2023 marchează a 20-a aniversare a Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial – 20 de ani de când Convenția a fost adoptată, la 17 octombrie 2003, de cea de-a 32-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO. Este oportunitatea pentru UNESCO, statele părți la Convenție și toate părțile interesate implicate în salvgardarea patrimoniului viu de a sublinia faptul că patrimoniul viu aparține tuturor.

Organizată sub tema „We Are #LivingHeritage”, aniversarea este, de asemenea, ocazia de a reflecta asupra rolului Convenției din 2003 în creșterea gradului de conștientizare cu privire la diversitatea și bogăția patrimoniului cultural imaterial și în stimularea cooperării internaționale.

Moștenirea vie este despre oameni, reziliență și cunoștințe transmise din generație în generație. Din acest motiv, aniversarea este, de asemenea, o invitație adresată guvernelor, ONG-urilor, universităților, purtătorilor, practicienilor și celor care apreciază moștenirea vie să organizeze activități, să se alăture campaniei de social media a UNESCO (hashtag #LivingHeritage) și să urmărească evenimentele aniversare, online sau în persoană.

Radio UZPR, în parteneriat cu CNR UNESCO, vor prezenta în decursul acestui an o serie de interviuri ce vor puncta această aniversare și vor prezenta cele nouă elemente ale României înscrise pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial.

România s-a alăturat Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) pe 27 iulie 1956. Este membru activ al tuturor celor șase convenții culturale UNESCO.

Acest serial radio este realizat pentru a celebra 20 de ani de la Convenția pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. (Mădălina Corina Diaconu).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Tradiţia Căluşului a fost proclamată drept capodoperă a patrimoniului oral şi imaterial al umanităţii, pe lângă alte capodopere propuse de diferite state membre UNESCO, în cadrul unei ceremonii organizate în noiembrie 2005 la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). În 2008, dansul ritual al Căluşului a fost inclus pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, potrivit site-ului https://ich.unesco.org/. (agerpres)

Până astăzi, Căluşarii se întâlnesc pentru a sărbători dansul şi muzica specifice în Duminica Rusaliilor. Mărturisind bogata diversitate culturală a României, ritualul Căluşului este, de asemenea, promovat pe scară largă la festivalurile folclorice, ceea ce îl defineşte ca simbol naţional autentic, arată site-ului oficial UNESCO, https://ich.unesco.org/. (agerpres)

Radio UZPR, în parteneriat cu CNR UNESCO, celebrează a 20-a aniversare a Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, un serial radio realizat de Mădălina Corina Diaconu.


Mangalia News, 04.06.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply