ATENȚIE! Proprietarii de terenuri sunt obligați să distrugă AMBROZIA, o plantă al cărei polen afectează un foarte mare număr de persoane, provocându-le rinite alergice

1
1780

farmec.ro
carturesti.ro%20

ANUNȚ! În atenția  proprietarilor sau deținătorilor de terenuri:

Vă revine obligația de a desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisdiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirea vegetației adventive, invazive și eliminarea ei, în cazul prezenței pe terenuri intravilane sau extravilane.
Prin prezenta, vă aducem la cunoștință următoarele:
Date fiind prevederile legii 62/2018 având în vedere combaterea buruienii ambrozia Art. 1.Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

Proprietarii de terenuri sunt obligați să distrugă ambrozia, o plantă al cărei polen afectează un foarte mare număr de persoane, provocându-le rinite alergice.
„La nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale va fi centralizată situaţia terenurilor pe care se dezvoltă această plantă şi va fi întocmit un centralizator, până pe data de 25 mai din fiecare an, în legătură cu terenurile pe care se dezvoltă această plantă. De asemenea, vor fi luate măsuri de informare a proprietarilor terenurilor respective să combată răspândirea acestei plante, obligaţia fiind să o elimine de pe terenuri până pe data de 5 iunie, în fiecare an, adică până în momentul în care înfloreşte, că de fapt asta este problema”.
„Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventiv invazive şi eliminarea prezenţei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane”.
În scopul distrugerii ambroziei şi prevenirea răspândirii acesteia, proprietarii terenurilor pe care creşte ambrozia vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice, „măsurile urmând să fie menţinute până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii”.
Şi beneficiarii lucrărilor de construcție au obligaţia să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia, pe terenurile afectate de lucrări.
Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole care nu se conformează prevederilor din avertisment şi se sancţionează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
Verificarea şi constatarea nerespectării prevederilor legii, precum şi aplicarea sancţiunii se fac de către o comisie mixtă, construită prin ordin al prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, comisariatelor judeţene ale Gărzii naţionale de mediu, direcţiilor judeţene de sănătate publică şi autorităţii publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.

Polenul acestei plante provoacă alergii severe. Ambrozia a fost declarată de către experții Comisiei Europene o „specie periculoasă pentru sănătate”.

Mangalia News, 24.05.2020. (republicare: 04.06.2023).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


1 COMENTARIU

Leave a Reply