Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate! | Serial, episodul 15: Protocol terapeutic – UNDE SCURTE

0
854

Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate! – un serial util, realizat de redacția Mangalia News, în colaborare cu Biroul de Management al Calității Serviciilor Medicale din cadrul instituției balneare.

Episodul 15: Protocol terapeutic – UNDE SCURTE.

SCOP: Scopul protocolului este acela de a asigura calitatea actului medical prin stabilirea modalitatii de efectuare procedurii: UNDE SCURTE.
DOMENIU DE APLICARE:
Protocolul se aplica in sectiile cu paturi si în ambulatoriul Sanatoriului Balnear si de Recuperare Mangalia.
DOCUMENTE DE REFERINTA
Legislatie primara: Legea nr.46/2008 privind drepturile pacientului.
Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii cu modificarile si completarile ulterioare.
Legislatie secundara: Ordinul MS 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV. Raspunderea civila a personalului medical si a fumizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanitar.
Codul de deontologie medicală din 30 martie 2016 al Colegiului Medicilor din România.
Alte documente:
Prevederile regulamentului intern al SBRM,
Prevederile Regulamentului de Organizare si Functionare al SBRM.

DEFINITII ȘI PRESCURTARI
– SBRM – Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia.
– US – unde scurte (conventie).

MODUL DE LUCRU/DESCRIERE

Este cea mai veche procedura din domeniul terapiei cu curenti de inalta frecventa.
Undele scurte (US) folosite in fizioterapie sunt unde decametrice cu o lungime de unda fixa si frecventa prestabilita, fixa, de 27,2MHz.
Au efect caloric remanent – efectul de incalzire al tesuturilor profunde dureaza 48-72h.

Efecte terapeutice:

  • hiperemizant
  • miorelaxant – antispastic
  • catabolic
  • analgetic, secundar.

Actiunea undelor scurte asupra tesuturilor depinde de natura lor diferita si de distanta electrozilor fata de distanta corporala. Tegumentul si tesutul gras subcutanat prezinta tendinta la incalzire mai puternica decat tesutul muscular adiacent; pentru o incalzire in profunzime trebuie respectată regula distantei de 3-4 cm.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Modalitati de aplicare:
1. in camp condensator
–  Actiunea undelor scurte asupra tesuturilor depinde de natura lor diferita si de distanta electrozilor fata de distanta corporala. Tegumentul si tesutul gras subcutanat prezinta tendinta la incalzire mai puternica decat tesutul muscular adiacent;
– pentru o incalzire in profunzime trebuie respectat regula distantei 3-4 cm – se folosesc aplicatori capacitivi
–  metoda bipolara.
2. in camp inductor
– metoda monopolara
– in principal se incalzesc mai ales tesuturile aflate aproape de suprafata, cum ar fi tesutul muscular – se utilizeaza aplicatori inductivi.

Dozajul:
–  doza I (atermica): 5-10W, cu actiune antialgica
–  doza II (oligotermica): 35 W, actiune miorelaxanta, antialgica
–  doza III (termica), caldura suportabila, placuta: 75-100 W
–  doza IV (hipertermica) >11OW.
Stadii acute: doze mici aterme (l), oligoterme (ll), durata scurta 3-5 minute, serii scurte, ritm zilnic sau la 2 zile.
Stadii cronice: doze calde (III), durata prelungita la 10-20 minute, zilnic, sau la interval de 2-3 zile o sedinta, in total 12 sedinte.

Recomandari si reguli:
–  se va explica pacientului ce senzatie cutanata trebuie sa aiba, raportata la doza terapeutica recomandata – pacientul va sta intr-o pozitie relaxata
–  patul/scaunul pe care va sta pacientul nu va contine parti metalice
–  la metoda in camp condensator se poate aplica tratamentul pe regiuni acoperite de vestimentatie
–  se recomanda stergerea sudoratiei si indepartarea eventualelor unguente; pansamentele uscate ocazionale pot ramane la locul lor in timpul tratamentelor;
–  se vor indeparta obiectele metalice; nu se vor trata regiunile cu implant metalice;
–  aparatele auditive se vor inlatura din regiunea tratata;
–  se vor indeparta lenjeria si imbracamintea sintetica sau umeda se evita zonele cu tulburari de sensibilitate cutanata – se controleaza tegumentul inainte si dupa;
–  pacientul trebuie supravegheat permanent pe toata durata sedintei de aplicatie;
–  inainte de aplicatie se verifica legatura cu pamantul si corecta functionare a aparatului – durata tratamentului se creste progresiv.
Contraindicatii:
–  pace-maker
–  neoplazii
–  procese inflamatorii acute cu supuratii
–  manifestari acute ale afectiunilor reumatice
–  afectiuni cu tendinte la hemoragii
–  piese metalice intratisulare
–  ciclu menstrual/sarcina.
In conditii pandemice/epidemice, se vor respecta cu strictete conditiile de desfasurare ale activitatii terapeutice din ANEXA 1.
Abateri: Nu sunt admise abateri de la protocol.
Indicatori de eficienta si eficacitate:
Numar de instructaje efectuate/numar instructaje planificate x 100 ; valoare tinta 100%.
Grad de satisfactie pacient; valoare tinta >90%.
Numar reclamatii privind activitatea medicala/numar total reclamatii x 100; valoare tinta 0.
Numar pacienti ameliorati/numar total pacienti externati care au efectuat cura completa x 100; valoare tinta: media ultimilor 3 ani.
Resurse necesare:
umane: medici RMFB, personal medical (as.medicali); materiale: cabinete medicale dotate corespunzator pentru buna desfasurare a activitatii descrise in protocol.
RESPONSABILITATI IN DERULAREA ACTIVITATII
Manager: aproba protocolul.
Director medical: verifica protocolul.
Medic curant: aplica protocolul.
As.sef: aplica protocolul si instruieste personalul din subordine.

ÎNREGISTRĂRI / FORMULARE / ANEXE
Anexa 1
CONDITII DE DESFASURARE A ACTIVITATII TERAPEUTICE CU UNDE SCURTE, PULSATE DIAPULSE, IN CONDITII PANDEMICE/EPIDEMICE.
Procedura se efectueaza de catre un asistent medical BFK, care are urmatoarele atributii si responsabilitati:
Respecta prescriptiile facute de medic pe fisele de tratament;  Supravegheaza starea pacientilor pe perioada efectuarii procedurii;  Poarta echipamentul de protectie, inclusiv ecusonul.
Recomandari de buna practica pentru siguranta personalului si pacientilor in timpul efectuarii terapiei in baza de tratament care vor fi postate si pe site-ul propriu.
Planificarea pacientilor va fi facuta in asa fel incat sa respecte in permanență distanta de 2 m intre pacienti si suprafata de 4 m pe pacient, precum si distantarea in timp fata de alt pacient  Procedurile se vor efectua cu programare pentru a evita stationarea in salile de asteptare.
Pacientul va avea acces in baza de tratament numai la recomandarea medicului curant facuta in FO dupa verificarea zilnica a foii de temperatura si examenul clinic care garanteaza absenta semnelor de boala acuta.
Prezenta insotitorilor in sala de tratament va fi permisa numai cand va fi strict necesara
Intrarea pacientilor si insotitorilor in baza de tratament va fi permisa numai cu masca dupa o dezinfectare a mainilor prin frecare cu solutie hidroalcoolica.
Nu este permis accesul personalului sau pacientilor in baza de tratament cu imbracaminte si incaltaminte de exterior.
Se va utiliza halat si incaltaminte numai pentru uzul in spital.
La intrarea in baza de tratament, in toate spatiile de lucru si in zonele de tranzit vor exista dispensere cu solutie antiseptica hidro-alcoolica, iar in spatiile de lucru si dispensere cu sapun antiseptic
Pacientii se vor prezenta la ora marcata pe fisa de tratament, cu masca pe fata; masca se va pastra pe fata in timpul efectuarii procedurii, pastrand distanta de 2 m intre persoane.
Dupa fiecare procedura, se vor dezinfecta suprafetele si se va aerisi incaperea prin deschiderea tuturor ferestrelor.
Se vor respecta cu strictete concentratia si timpul de contact recomandat de producator la dezinfectanti – supraveghere CPCIAAM.
Se va acorda o atentie sporita pentru reducerea riscului formarii de aerosoli si picaturi prin respectarea stricta a tehnicilor de taratament recomandate mai jos.
La sfarsit se pulverizeaza in aer dezinfectant pentru microaeroflora si se asteapta conform timpului de contact indicat de producator, se aeriseste din nou spatial si este chemat pacientul urmator.

Echipament protectiv:
– masca chirurgicala
– sort impermeabil
– capelina
– manusi.
Manusile se poarta numai in timpul manoperei medicale la un singur pacient, nu se dezinfecteaza si nu se refolosesc. Manusile se vor verifica inainte de folosire pentru integritate. Nu se paraseste zona de lucru cu manusile. Manusile se arunca in recipiente special dedicate, colector cu capac actionat cu pedala si sac. Dupa indepartarea manusilor, se igienizeaza mainile.
Masca chirurgicala este recomandat a fi schimbata la 2 h. Inainte de punerea EEP si dupa dezbracarea lui, mainile trebuie decontaminate. Echipamentul de protectie nu se ia si nu se spala la domiciliu.
A se spala pe maini inainte si dupa fiecare procedura.Se poate alterna spalarea cu apa si sapun cu frecarea cu solutie hidro-alcoolica. Cand se incepe procedura, mainile vor fi intodeauna uscate. Nu folositi prosoape textile pentru uscare. Se usuca mainile cu prosop de hartie numai dupa spalarea cu apa si sapun. ln cazul frecarii cu antiseptic se freaca mainile pana la uscare.
Leziunile cutanate trebuie acoperite cu plasture sau pansate iar in caz de leziuni infectate se va scoate persoana din campul muncii.
Documentele in care se fac inregistrari nu se scot din zona de lucru decat atunci cand este absolut necesar si in acest caz vor fi introduse in folii.
Suprafetele de lucru trebuie pastrate curate, ordonate si neaglomerate cu lucruri inutile.
Sunt interzise bijuteriile purtate pe maini, inclusiv ceasurile, mai puțin verigheta.
Nu se vor utiliza echipamente electronice mobile (telefon, tableta, laptop, stik de memorie, camera foto) in baza de tratament cand acestea nu sunt strict necesare in cadrul unei proceduri.
Echipamentele electronice trebuie pastrate in locuri ferite de contaminare. Daca acest lucru nu este posibil, trebuie decontaminate inainte de a fi scoase din baza de tratament. A nu se atinge fata cu mainile in timpul procedurii.
Nu se vor aduce in zona spatiilor de lucru obiecte personale, mancare sau bauturi.
A nu se pune in gura diverse obiecte (de ex. instrumente de scris), nici in cazul purtarii de manusi.

MN: Celelalte episoade din serialul în care prezentăm Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia sunt AICI. Detalii privind programările, găsiți AICI.
Informații, la tel: 0241751337, 0241753932, 0241753865, sau e-mail, la [email protected]


Mangalia News, 07.05.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply