Cornel Udrea – Conturul unui sentiment | „Este greu, aproape imposibil, să desenezi sufletul omului, dar acolo unde există har, totul este posibil, ca și în cazul lui Marian Avramescu”

0
877
Marian Avramescu: „L-am rugat pe Marele Maestru al umorului contemporan, CORNEL UDREA, să-mi facă bucuria de a scrie cateva rânduri despre mine și preocupările care m-au consacrat și-mi ocupă integral viața, i-am specificat că nu vreau un laudatio, că celebritatea și semnătura mi-ar înnobila catalogul expoziției personale care se va vernisa în luna mai, la Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat. Cum a onorat rugămintea, prompt și profesionist, m-a emoționat profund, știind că-i mereu ocupat cu proiecte de anvergură, că-i mereu solicitat și ocupat. Mii de mulțumiri, Maestre, pentru onorantele cuvinte pe care, cu siguranță, nu le merit!”

Cornel Udrea Conturul unui sentiment

A scrie despre Marian Avramescu este o întreprindere dificilă și riscantă: ceea ce ți se pare a fi un amănunt dintr-o caricatură, o umbră într-un portret social, poate să fie chiar cheia ce deschide ușa de acces, spre lumea unui Artist complet.
Aparențele cromatice, spectaculoase ascund, însă, profunzimea desenului ludic, înțeles ca o gimnastică a inteligenței creatoare.
Două sunt secțiunile în care excelează Marian Avramescu: portretul social (cultural, istoric) și caricatura propriu-zisă, de substanță politică, într-un timp real.
Sigur avem un număr (restrîns) de artiști ai portretului, în sensul non-fotografiei, ci acela al radiografiei sufletului, a caracterului.
Este greu, aproape imposibil, să desenezi sufletul omului, dar acolo unde există har, totul este posibil, ca și în cazul lui Marian Avramescu.
Adunate din timp, din anii trecuți, aceste portrete ar acoperi suprafața unor simeze cît o țară! Diversitatea lor este unică, uluitoare: figuri ale istoriei, scriitori, compozitori, oameni politici, oameni de fiecare zi… La festivalurile de umor, Marian desenează neobosit, se face coadă la masa lui de lucru! Asemenea cozi visez și cu imaginația căruntă, la vîrsta mea, la librării, la teatru! Dorințe SF!
Caricatura sa, eminamente politică, inconfundabilă în personajele leit-motiv, cele două bătrîne, iscoditoare, rele, sulfurice, una ducînd mereu o colivă premonițială, cu o lumînare înfiptă în inima ei, impune atentie și reacție. Puțini sunt artiștii de acest gen care să poată face față ritmului în care scena politică propune roluri, improvizații, cu toatele semne ale incompetenței groase, ale lipsei endemice de carte. Marian Avramescu folosește un binoclu militar, pentru a capta amănuntele ce definesc omul politic ca pe un “etc” al istoriei.
Orice simeze ce găzduiesc lucrările lui Avramescu, sunt privilegiate, ca și privitorii.
Cu semnul Primăverii la butonieră, să privim spre trecutul și viitorul nostru: Artistul, ca și prietenii, știe de ce!
Cornel Udrea,
Ziarist, scriitor.


Mangalia News, 18.04.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply