Aurelia Lăpușan – „Am practicat meseria aceasta peste 50 de ani și, dacă ar fi să fiu la vârsta voastră, tot asta aș alege”

0
792

UNA DINTRE FONDATOARELE PROGRAMULUI DE JURNALISM DE LA UOC, FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU STUDENȚII DE AZI AI SPECIALIZĂRII:
Aurelia Lăpușan – „Am practicat meseria aceasta peste 50 de ani și, dacă ar fi să fiu la vârsta voastră, tot asta aș alege”.

Studenții de la Științe ale comunicării din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) au participat, la finalul săptămânii trecute, la un workshop susținut de conf. dr. Aurelia Lăpușan, Profesor Emerit al UOC și una dintre fondatoarele Specializării Jurnalism de la UOC. La eveniment au participat, alături de studenți, cadre didactice din echipa de Științe ale comunicării: lect. univ. dr. Mariana Bafană, coordonatoarea Specializării Jurnalism, conf. univ. dr. Raluca Petre, coordonatoarea programului de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală, lect. univ. dr. Ada Codău, lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu, Ana Maria Stancu, jurnalist corespondent al TVR și cadru didactic asociat al specializării, precum și Cristina Ivășcan, absolventă a specializării și coordonatoare a Biroului de Presă al UOC.

Studenții de la Științe ale comunicării din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) au participat, la finalul săptămânii trecute, la un workshop susținut de conf. dr. Aurelia Lăpușan, Profesor Emerit al UOC și una dintre fondatoarele Specializării Jurnalism de la UOC. La eveniment au participat, alături de studenți, cadre didactice din echipa de Științe ale comunicării: lect. univ. dr. Mariana Bafană, coordonatoarea Specializării Jurnalism, conf. univ. dr. Raluca Petre, coordonatoarea programului de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturalălect. univ. dr. Ada Codăulect. univ. dr. Valentin VanghelescuAna Maria Stancu, jurnalist corespondent al TVR și cadru didactic asociat al specializării, precum și Cristina Ivășcan, absolventă a specializării și coordonatoare a Biroului de Presă al UOC.

Lect. univ. dr. Mariana Bafană a descris-o, în deschiderea evenimentului, pe Aurelia Lăpușan ca fiind o inspirație și a enumerat câteva dintre realizările acesteia. Jurnalista Aurelia Lăpușan a condus redacția „Dobrogea nouă”, din 1983 până la Revoluție, iar ulterior, în perioada 2003-2006, a fost directoarea trustului de presă „Cuget liber”. A publicat numeroase lucrări, dintre acestea, unele, manuale de tehnici de redactare și genuri ale presei scrise pentru studenții la Jurnalism, altele, volume de istorie a presei (printre care „O istorie a jurnalismului dobrogean”, „Istoria unui ziar constănțean 1944-1990”), iar altele, monografii ale mai multor localități din județul Constanța precum Constanța, Mamaia, Mangalia, Techirgiol, Medgidia, Cernavodă. A scris, despre asemenea, despre diverse personalități care au făcut istorie, așa cum au fost Petru Vulcan, Constantin Sarry, Vasile Canarache, I. N. Roman, Nicolae Sever Cărpinișan, Pericle Martinescu, Mihai Coiciu. De menționat este că, în primăvara acestui an, a lansat, alături de regretatul Ștefan Lăpușan și de Anca Elena Ștefan, în coordonarea acad. Victor Voicu, Monografia Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie „Moștenirea”, lucrare dedicată fondatoarei acestui institut, Ana Aslan.

În aceeași ordine de idei, lect. univ. dr. Mariana Bafană a amintit faptul că Aurelia Lăpușan a înființat Biroul de Presă al Universității Ovidius și, timp de câțiva ani, a condus Biblioteca Universitară a UOC. A fondat și a condus revista „Ovidianum”, realizată de studenții Specializării Jurnalism. Nu mai puțin important, timp de șapte ani, a fost redactor-șef al revistei „Datina”, publicație lunară editată de Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”.

Tot din activitatea sa jurnalistică, coordonatoarea Specializării Jurnalism a amintit colaborarea Aureliei Lăpușan cu ziarul „Ziua de Constanța”. Nu în ultimul rând, Aurelia Lăpușan este președinta Asociației Române de Istorie a Presei, filiala Dobrogea. „Îi mulțumim doamnei Lăpușan pentru că ne-a inspirat pe toți în acești ani, a întărit Specializarea Jurnalism, a fost și este alături de specializare cu toate aceste contribuții și am enumerat doar o parte dintre ele. Îi mulțumim și pentru că, în ultima lună, a donat specializării peste 100 de volume utile atât profesorilor, cât și studenților”, a declarat lect. univ. dr. Mariana Bafană.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Jurnalismul înseamnă să îți creezi o personalitate, să impui seriozitate, mai ales prin corectitudine”.

Cu o activitate jurnalistică de peste 50 de ani, Aurelia Lăpușan, una dintre fondatoarele Specializării Jurnalism de la UOC, le-a vorbit studenților prezenți la eveniment despre ce a însemnat presa pentru ea, despre ce presupune exact această profesie și despre lucrurile care-i rămân unui jurnalist la finalul carierei. „Să ajungi la sfârșitul carierei și să spui: «Iată câte lucruri mi s-au întâmplat în viață!». Cred că acesta este capitalul pe care trebuie să îl aibă jurnalistul la sfârșitul carierei. Să fie respectat și să fie un om bogat în amintiri. Jurnalismul înseamnă să îți creezi o personalitate, să impui seriozitate, mai ales prin corectitudine”, a declarat Aurelia Lăpușan. […]

Continuarea, pe jurnalismovidius.com (autor: Paula-Alexandra FERARIU).

MN: Cotidianul online Mangalia News a avut șansa și onoarea de a prezenta cititorilor, de-a lungul anilor, seriale memorabile cu articole valoroase, dedicate Mangaliei, semnate de „Doamna Publicisticii dobrogene”, cum am numit-o cu respect și multă dragoste pe doamna conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan. Vă invităm să le re/descoperiți AICI.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply