Ovidiu Cupșa – KEEP CALM! HALLOWEEN-UL NU-I O SĂRBĂTOARE! [Opinii Civice]

0
590
„Mâine e Halloween-ul. Există nenumărate păreri pro și contra “adoptării” Halloween-ului de către români. Unii consideră că a-l serba este ceva care aduce atingere creștinismului nostru tradițional. Alții îl consideră o adevărată sărbătoare. Nu mă situez în nicio tabără!

Halloween-ul nu poate fi considerat o “sărbătoare”, în adevăratul sens al cuvântului. El este un obicei păgân, de origine celtică, care nu are a face cu tradiția creștină. În același timp, a respinge a priori Halloween-ul doar pentru că “avem noi sărbătorile noastre” mi se pare prea mult. De altfel, cel mai “halloweean” personaj din lume e de pe meleagurile noastre – Dracula! Dacă Halloween-ul rămâne în sfera unui bal mascat distractiv, pentru copiii care găsesc un prilej de joacă, nu văd un motiv să-mi privez copiii de asta. Ai mei, cel puțin, știu că nu e nicio “sărbatoare”, ci doar un prilej de distracție. În copilăria mea, în epoca comunistă, și eu scobeam dovleci cu tata și le puneam lumânări, privindu-i fascinat, fără să fi auzit măcar de Halloween. De altfel și tradițiile noastre păstrează relicve ale păgânismului.

Măștile artizanale din Maramureș, Făgăraș, Banat, care se puneau la saivane să alunge “duhurile rele”; moșii mascați maramureșeni sau din Moldova, colindătorii, Ursul și Capra… De Sânzâiene, în satul originii mele (Cupșeni, Maramureș), eram impresionat de focurile peste care săreau tinerii, să se purifice și de roțile aprinse, rostogolite pe dealuri. Bradul împodobit, vâscul deasupra ușilor, pețitorii, ursitoarele, furatul miresei – sunt tot de origine păgână, dar lumea le privește cu o doză de umor, de ironie, de plăcere de a ieși din cotidian și a marca diferite sărbători sau evenimente.

Toate aceste obiceiuri păgâne, dacă ar fi eliminate, ar sărăci poporul român de tradiții și de o parte din umorul proverbial. Pentru mine, să scobesc un dovleac cu copiii mei, e un prilej să petrec puțin timp cu ei, timp în care să facem ceva creativ. Să-i las să se costumeze în diferite personaje și să-i văd fericiți e o bucurie. Asta nu mă face mai puțin creștin, mai puțin ortodox, mai puțin conservator.

Tragedia din “Colectiv”, unde 65 de tineri au murit nevinovați, acum 7 ani, din cauza unor neglijențe privind siguranța organizării evenimentului, nu a fost o “pedeapsă” de Halloween, ci o pată pe obrazul societății noastre, uneori prea corupte sau neglijențe. Tragedii ca aceea din Coreea de Sud de ieri, unde 150 de oameni au murit într-o busculadă – la fel.

Așadar, eu cred că Hallowen-ul nu e nici vreo nouă sărbătoare, niciun vreun pericol pentru valorile noastre. Ci doar un alt prilej de distracție pentru copiii noștri. Să-i ducem mai des la biserică, să-i învățăm să ia Lumina Învierii, să le transmitem morala creștină și maniheismul religios, valorile tradiționale… e mai important decât să le refuzăm o petrecere de Halloween. Altfel, mai degrabă am putea să-i frustrăm, să ne considere habotnici și retrograzi și să-și piardă încrederea, chiar și în învățăturile bune. Nu puțină distractie de Hallowen le “pervertește” valorile, ci modul în care acționăm, binele și răul pe care îl facem, educația pe care o dăm noilor generații.
Deci: “Ne dați ori nu ne dați?”
Dumnezeu să apere România!”.
Ovidiu Sorin Cupșa, 30 octombrie 2022.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN – 1.Vezi și: Când este Halloween în 2022. Legende, obiceiuri şi curiozităţi legate de Halloween. 2.Alte scrieri semnate de Ovidiu Sorin Cupșa, publicate de Mangalia News, puteți citi AICI.


Mangalia News, 30.10.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply