Adrian Hadean ne propune astăzi o rețetă de cozonac Baigli cu mac

0
600
La bunica mea acasă, în orice zi și la orice oră mergeai, se găsea vreun fel de plăcintă proaspăt scoasă din cuptor. Cred că făcea plăcintă sau ceva dulce, perfect pentru o gustare, în fiecare zi. Dar cine să se plângă de filozofia asta? Astăzi împărtășesc rețeta mea dragă și cu voi. Baigli cu mac are o proporție perfectă de aluat și umplutură, e o plăcintă rustică și aromată. Cu un înveliș ferm, perfect glazurat și un interior moale și cremos. O cană de ceai e tot ce îi lipsește pentru a deveni un moment de răsfăț într-o pauză dulce.

Puternicele influențe austro-ungare au lăsat moștenire zonei o infinitate de aluaturi. Iar unul dintre cele mai coapte sortimente era cozonacul unguresc, baigli. Se umplea cu ce se găsea prin casă, de sezon: nucă, brânză dulce cu stafide, mere sau mac. Mica noastră plantație de mac din grădină era cultivată special pentru plăcinte. Totuși varianta cu mac a rămas, cred, preferata mea dintre toate. Am învățat de la bunica să o pregătesc când eram copil și nu am avut niciodată vreo intenție să îi dau vreo tușă modernă. Rețeta asta e perfectă așa cum s-a scris acum sute de ani.

Ingrediente pentru baigli cu mac
500 g făină
250 ml lapte
250 g zahăr tos
20 g de drojdie proaspătă
200 g unt
2 gălbenușuri
un ou
vanilie
250 g mac
100 g stafide
două lămâi
sare.

Continuarea, pe blogul lui adihadean.ro

Alte rețete tradiționale publicate de Mangalia News găsiți AICI.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply