La bunica mea acasă, în orice zi și la orice oră mergeai, se găsea vreun fel de plăcintă proaspăt scoasă din cuptor. Cred că făcea plăcintă sau ceva dulce, perfect pentru o gustare, în fiecare zi. Dar cine să se plângă de filozofia asta? Astăzi împărtășesc rețeta mea dragă și cu voi. Baigli cu mac are o proporție perfectă de aluat și umplutură, e o plăcintă rustică și aromată. Cu un înveliș ferm, perfect glazurat și un interior moale și cremos. O cană de ceai e tot ce îi lipsește pentru a deveni un moment de răsfăț într-o pauză dulce.
Puternicele influențe austro-ungare au lăsat moștenire zonei o infinitate de aluaturi. Iar unul dintre cele mai coapte sortimente era cozonacul unguresc, baigli. Se umplea cu ce se găsea prin casă, de sezon: nucă, brânză dulce cu stafide, mere sau mac. Mica noastră plantație de mac din grădină era cultivată special pentru plăcinte. Totuși varianta cu mac a rămas, cred, preferata mea dintre toate. Am învățat de la bunica să o pregătesc când eram copil și nu am avut niciodată vreo intenție să îi dau vreo tușă modernă. Rețeta asta e perfectă așa cum s-a scris acum sute de ani.
Ingrediente pentru baigli cu mac
500 g făină
250 ml lapte
250 g zahăr tos
20 g de drojdie proaspătă
200 g unt
2 gălbenușuri
un ou
vanilie
250 g mac
100 g stafide
două lămâi
sare.
Continuarea, pe blogul lui adihadean.ro
Alte rețete tradiționale publicate de Mangalia News găsiți AICI.