Valentin Tănase: Mâna este cel de-al doilea portret al omului, de multe ori mai profund și mai adevărat decât chipul însuși [galerie FOTO]

0
745
Valentin Tănase: „Mâna este cel de-al doilea portret al omului, de multe ori mai profund și mai adevărat decât chipul însuși. Atunci când dorim să mascăm emoții și sentimente, adoptând o fizionomie de conjunctură, mișcarea și tremurul mâinilor ne vor trăda deseori adevăratele intenții.

Mâinile și capacitățile lor nemărginite de activitate ne deosebesc pe noi, oamenii de rudele noastre din regnul animal. Mâna este unul dintre cele mai importante centre bioenergetice ale corpului, degetele fiind adevărate antene de emisie ale radiațiilor aurei energetice care îmbracă corpul fiecăruia dintre noi. Fiecare deget are conform vechii filozofii chineze o semnificație proprie. Astfel, degetul mare simbolizează părinții, cel arătător prietenii, iar degetul mijlociu este eul personal. De aceea, cei impetuoși își manifestă revolta și dezaprobarea, arătând vehement degetul mijlociu. Degetul inelar este degetul iubirii, pe el așezându-se firesc inelul care pecetluiește o legătură de dragoste, iar degetul mic simbolizează copiii. Podul palmei este viața însăși. Multitudinea de linii și promontorii care brăzdează acest spațiu, între care se evidențiază linia capului, a inimii și a vieții este pentru fiecare dintre noi un curicullum vitae și o foaie de parcurs a vieții. Un cunoscător avizat poate desluși aici informații și tendințe despre caracterul, temperamentul, norocul și șansele de succes, pericolele posibile, cursul vieții și durata ei previzibilă ale posesorului mâinii. La vechiul dicton: “Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!” se poate adăuga: “Ce ți-e scris, în palmă ți-e pus!”

Mâna este cea pe care o întindem pentru a saluta, este cea pe care o întindem cuiva pentru a-l ajuta, sau cea pe care o intindem pentru a cere ajutor. Mâna este cea prin care, împreunând-o cu cealaltă, ne rugăm, cerând sprijin divin. Este cea care, unită cu mâna iubită, cimentează o căsnicie. Mâna poate să poruncească, dar și să ceară îndurare. Cu mâna scriem, muncim, construim, creăm opere de artă, mângâiem, dar și lovim. Ne dorim, sperăm și așteptăm în clipe grele, binecuvântarea unei mâini divine.

Să prețuim întotdeauna mâinile, de la cele fine și elegante, până la cele aspre și bătătorite, căci ele ne dau dreptul să ne numim “oameni”!

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 15.10.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply