Ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură, în stil ardelenesc. O bunătate!

0
693
Nouă ne place mult conopida și o gătesc destul de des. De la conopidă gratinată, sufleu de conopidă sau conopidă pane până la supe, ciorbe sau salată de conopidă cu maioneză. Vă las mai multe rețete cu conopidă la finalul articolului. De data aceasta am făcut o ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură în stil ardelenesc. De fapt la noi nu prea se folosește termenul „ciorbă” ci supă sau „zamă” (la țară). În casă noi spunem că am făcut supă de conopidă, supă de cartofi, supă de salată, supă de fasole cu ciolan etc.

Mama face des ciorbă de conopidă însă pe oase și carne proaspătă de porc (piept, coaste). De obicei o acrește cu roșii (vara), sau cu suc de roșii (iarna). Este foarte gustoasă și fără carne, în varianta de post sau vegană – vezi aici rețeta.

Ciorba de conopidă cu smântână este tare faină și gustoasă! Este plină de bucățele de afumătură (jambon, șoancă, kaiser sau costiță), morcovi, cartofi, ceapă și buchețele de conopidă. Câteodată îmi place să o acresc cu moare de varză (zeamă de murături). Indiferent dacă e acrită sau nu, o mâncăm musai dreasă cu smântână. Yummy!

Gustul și aromele specifice acestor supe ardelenești sunt date de afumăturile de casă pe care le facem în fiecare iarnă. Eu am folosit o bucată de jambon crud, uscat și afumat – vezi aici cum se face. Afumăturile noastre de casă sunt „temelia” multor feluri ardelenești, tradiționale.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4 L (10-12 porții) de ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură.

Ingrediente:
200 g afumătură (jambon, costiță, kaiser),
800 g conopidă,
3 cartofi,
3 cepe,
1-2 morcovi (depinde de dimensiuni),
3 linguri de ulei,
sare,
1 linguriță rasă de boia dulce.
În plus:
250 ml zeamă de varză (moare) – opțional,
200 ml smântână grasă cu min. 24% grăsime – recomand smântână dulce pentru frișcă cu 30% grăsime,
pătrunjel verde tocat.

Continuarea, AICI.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply