„Simboluri și tradiții marinărești”, de cdr (r) dr. Marian Moșneagu. Despre nave, marinari și prețioasa lor zestre spirituală

0
1017
  • Lucrarea apare sub egida Asociației Absolvenților Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”.

La împlinirea a două decenii de la debutul său literar cu o carte de autor – „Ziua Marinei la români”, comandorul (r) dr. Marian Moșneagu, realizatorul rubricii „Lumea marinarilor”, din ziarul Ziua de Constanța, a finalizat recent cea de-a 20-a sa lucrare de istorie navală. Este vorba despre „Simboluri și tradiții marinărești”, apărută recent la Editura constănțeană Ex Ponto.

„Deși tradițiile Marinei Române moderne numără doar șaisprezece decenii, am identificat și am reprodus selectiv cele mai originale și reprezentative cutume, inspirate din tradiția flotelor în care primii noștri ofițeri de marină s-au instruit la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului XX dar și câteva dintre obiceiurile noastre autohtone, specifice exclusiv breslei marinarilor și perpetuate peste secole“, ne-a declarat autorul, care astăzi împlinește 61 de ani.

„Acest set de reguli de etichetă și protocol maritim, practici rituale, ceremoniale, obiceiuri, terminologii și de ce nu, superstiții marinărești, alcătuiesc un bogat fond cultural care este imperios necesar să fie asociat spiritualității autohtone, ca o contribuție valoroasă a slujitorilor apelor la îmbogățirea patrimoniului nostru național. Iată de ce, sper ca această lucrare să ofere suficiente exemple și surse de inspirație pentru implementarea, consolidarea și utilizarea, cu legitimă mândrie și aceeași recunoscută eleganță, a culturii și tradițiilor noastre marinărești, atât ca element de specificitate cât și ca etalon de diplomație și identitate națională pe mările și oceanele lumii”.

În cuprinsul celor 322 de pagini bogat ilustrate, pasionații genului vor descoperi descrieri savuroase și picanterii despre lansarea la apă și botezul navelor de-a lungul timpului, instantanee ale botezului marinăresc în cele mai diverse ipostaze, dar și informații pertinente despre patronii spirituali și ocrotitorii Marinei Române, crezul profesional și jurămintele marinarilor, onoruri și saluturi marinărești, cronici navale rimate, meteorologie intuitivă, folclor marinăresc, umor de bord, sărbători acvatice și zile consacrate marinarilor de pretutindeni, superstiții și simboluri specifice acestora. […]

Citiți articolul integral în ziuaconstanta.ro. (Vă invităm să citiți AICI și celelalte materiale semnate de C-dor (r) Marian Moșneagu, publicate Mangalia News, de-a lungul anilor).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: La mulți ani, cu sănătate și bucurii binemeritate, alături de cei dragi, stimate domnule Comandor (r) dr. Marian Moșneagu!



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply