IAIA FERODIN, artistul inspirat de dragostea față de Dobrogea

0
882

Lucrările pictorului dobrogean de etnie tătară Iaia Ferodin au ca sursă de inspiraţie dragostea față de Dobrogea, Mangalia, faţă de satul natal, de locurile pe unde a trecut și a trăit clipe frumoase.

Lucrările realizate de artist sunt îmbrăcate în culori calde, ocrotitoare, temele abordate sunt în special portretele, ocupațiile vechi ale tătarilor, peisaje mirifice din călătoriile artistului repere exprimate vizual, dar şi lăcașuri de cult musulmane.

Încă din copilărie a fost fascinat de magia culorilor. Mai târziu și-a dezvoltat talentul de pictor, urmând cursurile liceului „Nicolae Toniza” din București, promoția 1976.

Este născut în localitatea Independența din județul Constanța, un sat tipic tătăresc, cu case tradiționale și cișmele, cu energie pozitivă, care și-a pus amprenta în dezvoltarea creativității pictorului. Inspirat fiind de locurile natale, de peisajele cu încărcătură pozitivă, în lucrările sale, artistul dă viață unor lucrări de exceptie și originale.

Stilul abordat de Iaia Ferodin este realizat prin culori echilibrate, printr-o nostalgie luminoasă și mai ales prin puterea de a pătrunde în sufletul privitorului. Gama cromatică are la bază culorile oranj și roșu cărămiziu, culori dinamice, iar celelealte culori – albastrul, de exemplu, dau nota aceasta de senin, de echilibru, și, evident, culorile acromatice, din care griul și, foarte puțin, negrul, dar, mai ales, albul. La geamii, care este locul de rugăciune al credincioșilor musulmani, nu culoarea este esențială, ci tonurile și luminile. Artistul este inspirat, parcă, de Ștefan Luchian, care spunea: „Noi vedem cu ochii, dar pictăm cu sufletul!”

Primele amintiri de început a picturii sunt legate de creioanele colorate, artistul povestește că, înainte de a vorbi a început să coloreze, să picteze. Talentul său a fost cultivat de mama sa, care era învăţătoare. A absolvit Liceul de Arte Plastice „N. Tonitza” din Bucureşti, promoţia 1976 (denumită şi promoţia de aur). Absolvenţii acestei promoţii, la finalul liceului au organizat o expoziţie de grup la Grădina Iconei din capitală. A avut numeroase expoziții personale, a participat la expoziții colective în țară, dar și la taberele de pictură. Are tablouri în colecții particulare din țară și străinătate, Bulgaria, Turcia, Franța, Spania, Geneva și SUA. Este inclus în albume de artă.

Pictorul Nicolae Toniza, considerat „sacrul picturii” de către artistul tătar, l-a marcat într-o mare măsură. Această viziune autonomă s-a conturat și în portretele de copii. „Ochii lui Tonitza”, ochii copiilor pictați de el, ne privesc astăzi cu o nostalgică inocență, cu o amară melancolie și candoare. Ochii aceștia mari, rotunzi și expresivi sunt inconfundabila pecete a stilului său de o unică poezie în arta plastică românească, ceea ce se reflectă și în portretele realizate de Ferodin Iaia.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Recent, Biblioteca Judeţeană Constanţa a găzduit vernisajul expoziţiei de pictură „Salonul de primăvară”. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Artiști Dobrogeni”, sub coordonarea preşedintelui fondator al asociaţiei, Mirela Iuliana Turtoi, unde au fost prezinte pe simeze 58 de lucrări realizate de cei 22 artiști plastici expozanți. Expoziţia artiştilor dobrogeni vine în susținerea necesităţii de dezvoltare a sentimentului de apartenenţă la un popor cu istorie culturală, pe meleaguri cu peisaje inedite, sentiment completat cu emoţia şi sensibilitatea pe care o transmit artiştii prin creaţiile lor. Printre artiștii dobrogeni se află și pictorul Ferodin Iaia. Publicul poate admira aceste lucrări până pe 26 mai.

Redactor: Ghiulșen I. Ismail / Foto: Arhiva personală și arhiva pictorului I.F. (sursa: radioconstanta.ro).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply