Sărbătoarea satului 2 Mai, comuna Limanu | Festivalul SCOICA DE ARGINT, la Căminul Cultural din 2 Mai

0
1079

Sărbătorim astăzi, 2 mai, ziua numelui satului 2 Mai, comuna Limanu.

Conform Wikipedia, denumirea provine de la ziua de 2 mai 1864, când Alexandru Ioan Cuza a dizolvat adunarea legislativă a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești pentru a-și promova reformele. Numele (pe atunci Două Mai) i-a fost dat de Mihail Kogălniceanu, care a înființat localitatea în 1887, după ce cu 9 ani mai înainte Dobrogea de Nord fusese alipită României prin tratatul de la Berlin după ce fusese luată Imperiului Otoman la capătul războiului Ruso-Turc din 1877–1878.

Din alte surse, denumirea ar proveni de la cele „două maiuri”, unelte țărănești ce se foloseau în această așezare. Pe lângă pescarii greci, oierii români și crescătorii de cai tătari care aveau aici colibe și bordeie, primii locuitori sedentari au fost rușii scopiți din secta Răscolnicilor, persecutați în Imperiul Rus și refugiați aici în sec. XIX, după cum arată Eugene Pittard în “La Roumanie: Valachie – Moldavie – Dobrudja”, Paris 1917, la pagina 299.


A treia editie a Festivalului SCOICA DE ARGINT va avea loc Luni, 02.05.2022, la Căminul Cultural din 2 Mai, între orele 10.00 – 15:00.

Festivalul este organizat de Școala Gimnazială Nr.1 Limanu, în parteneriat cu Primăria Limanu și Asociația de Părinți Limanu. Cei cărora le plac dulciurile și mâncărurile tradiționale sunt așteptați să participe la acest eveniment.

Un astfel de concurs, în care echipele formate din copiii și părinții din #2MAI-#Limanu se vor întrece la secțiunea BUCĂTAR DE 7 STELE, nu putea fi completat decât cu un program artistic de cântece si dansuri traditionale.

Vă așteptăm, cu mic cu mare, la a noastră sărbătoare!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 02.05.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply