Florin Spătaru, ministrul Economiei, la reuniunea informală COMPET de la Lens, Franța: România este una dintre țările UE care participă activ la identificarea de soluții pentru reducerea dependențelor de produse critice

0
452

„Întârzierile în lanțul de aprovizionare, cauzate de situația pandemică, în raport cu dependența de materii critice, ca de exemplu dependența de semiconductori, ne determină să ne concentrăm cu atât mai mult pe diversificarea surselor de aprovizionare cu materii prime critice. Consolidarea rezilienţei pieţei unice şi accelerarea dublei tranziţii sunt doar două dintre obiectivele cheie în procesul de reindustrializare a României. Politicile industriale vor viza un mecanism de adaptare a proceselor de productie și, în același timp, vor încuraja revigorarea acelor segmente de industrie, aflate, astăzi, în eșalonul doi, în România”, a subliniat Florin Spătaru, ministrul economiei, în cadrul reuniunii ministeriale informale a Consiliului UE Competitivitate COMPET, organizată de Președinția Franceză a Consiliului Uniunii Europene la Lens, Franța.

Lucrările Consiliului COMPET i-a reunit pe cei 27 de miniștri ai industriei și pieței interne ai UE, la Lens, pentru a discuta despre modul în care Europa își poate consolida autonomia strategică prin identificarea și reducerea vulnerabilităților care afectează regiunea. Reuniunea s-a concentrat pe asigurarea aprovizionării cu materii prime pentru industria europeană.

În cadrul intervenției sale, Florin Spătaru, ministrul economiei, a vorbit și despre necesitatea de a reduce decalajul economic dintre state. Ministrul a adăugat că obiectivele strategice trebuie implementate cu atenție, astfel încât costurile și impactul social să fie cât mai reduse. Proiecte importante de interes european comun (IPCEI) în domenii precum bateriile pentru vehicule electrice și microelectronica reprezintă una dintre condițiile esențiale pentru realizarea unei digitalizări durabile și că aceastea vor mobiliza eforturile de aplicare a tehnologiilor avansate în industriile de vârf – auto, tehnologii de comunicații, spațiu, sănătate, apărare.

„România este alături de alte state membre, partener în cel de-al doilea IPCEI în domeniul microelectronicii. Lipsa semiconductorilor are consecințe foarte grave asupra economiei, inclusiv asupra ratei de angajare, însă noua legislație europeană a cipurilor va crește capacitatea de cercetare și inovare în Europa și va contribui la asigurarea leadershipului european în proiectare și producție. Îmi doresc ca alianțele care se formează la nivel european să fie cât mai incluzive, pentru a beneficia de expertiza și capabilitățile fiecărui stat membru”, a concluzionat ministrul Economiei.


Mangalia News, 02.02.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply