Ghidul părintelui: Când se înlocuiește scoica auto cu scaunul de mașină

0
636

Meseria de părinte este complexă şi îţi va ocupa tot timpul, iar unul dintre aspectele importante este siguranţa în trafic a micuţului tău. Necesitatea unui scaun sau a unei scoici auto este reglementată prin lege, părinţii fiind obligaţi să le folosească până la vârsta de 12 ani când copiii pot fi asiguraţi cu centurile de siguranţă ale maşinii.

Până atunci, însă, ei trebuie să apeleze la scoicile auto de la Cybex sau de la alte firme şi la scaune auto corespunzătoare cu greutatea, vârsta şi înălţimea copilului. Aceste scaune auto sunt împărţite pe categorii şi reglementate după diverse criterii: înălţime, vârstă sau greutate. Din păcate, toate aceste grupe şi reglementări pot crea confuzie, pentru părinţi nefiind întotdeauna clar ce tip de scaun auto ar trebui să aleagă şi când ar trebui să le schimbe.

Iată câteva informaţii utile în acest sens!

Tipuri sau grupe de scaune auto

Producătorii de scaune auto îşi clasifică produsele după trei mari grupe:

  • Scaune şi scoici auto pentru nou născuţi şi până la vârsta de 6 luni sau greutatea maximă de 13 kg;
  • Scaune auto pentru copii cu vârsta între 6 luni şi 4 ani;
  • Scaune auto pentru copiii mai mari de patru ani.

Scaun sau scoică auto pentru nou născuţi?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Noul născut are nevoie de poziţia orizontală şi de suport adecvat pentru cap, coloană şi gât. De aceea, primul scaun auto este un model care poate asigura această poziţie. Poate fi o scoică auto pe care părinţii o vor putea utiliza până la vârsta de 6 luni sau maximum 13 kg, sau poate fi un scaun auto cu spătar reglabil pe care să îl poată folosi până la vârsta de un an sau chiar mai mult.

Aceste scaune se vor poziţiona întotdeauna cu faţa către spatele maşinii cu centura maşinii sau cu un sistem ISOfix. Întrucât sunt foarte sigure şi protejează corespunzător copii, specialiştii recomandă utilizarea acestor scaune cât mai mult timp. Totuşi, când micuţul poate sta deja singur în funduleţ şi devine interesat de lumea înconjurătoare, părinţii vor dori un scaun al cărui spătar să poată fi poziţionat cât mai vertical. Trecerea la următorul model de scaun auto ar trebui realizată când copilul a atins cerinţele minime pentru noul model, acestea putând fi de greutate sau de înălţime. 

Scaune auto pentru copii cu vârsta  între 6 luni şi 4 ani

Este genul de scaun auto care se va putea utiliza de îndată ce micuţul îşi ţine bine capul. Şi acesta se va monta către spatele maşinii, poziţie preferabilă până la vârsta de patru ani sau chiar mai mult, dacă este posibil. 

Unele scaune din această categorie se pot roti, fiind orientabile atât către spatele maşinii, cât şi către direcţia de mers. Părinţii pot trece la următoarea măsură de scaun auto după ce micuţul a împlinit patru ani sau are cel puţin 1 m înălţime. 

Scaune auto pentru copiii cu vârsta de peste patru ani

Sunt genul de scaune auto pe care copiii le vor folosi cel mai mult timp şi, mai exact, între 4 şi 12 ani. Este prevăzut cu protecţii laterale pentru cap, spate şi, uneori, pentru picioare, se fixează pe bancheta din spate şi se orientează către direcţia de mers a maşinii. 

Este recomandat ca părinţii să aleagă un model cu spătarul cât mai înalt pentru a-l putea folosi cât mai mult timp posibil. Se va folosi până la vârsta de 12 ani, greutatea maximă de 36 de kg sau până când copiii ating podeaua maşinii cu picioarele. Din acel moment, copilul poate circula cu maşina numai pe bancheta din spate asigurat cu centurile maşinii. 

Scaunele auto, în funcţie de înălţimea copilului

Dacă a sosit momentul să înlocuieşti scoica cu un scaunul auto pentru micuţul tău şi nu ştii ce ar trebui să cumperi, poţi lua în considerare sistemul i-Size care se bazează pe înălţimea copilului şi este disponibil în trei variante diferite:

  • Grupa 0+ este destinată copiilor cu înălţimea sub 85 cm şi dispune de un suport de scaun orientat către spatele maşinii şi un ham cu cinci puncte de siguranţă;
  • Grupa 0 / 1 / 2 este destinată copiilor cu înălţimea sub 105 cm şi va fi orientat către spatele maşinii până când copilul ajunge la înălţimea de 76 cm, după care poate fi reorientat către direcţia de mers;
  • Grupa 2 / 3 este destinată copiilor cu înălţimea cuprinsă între 100 şi 135 cm şi se orientează către direcţia de mers a maşinii.  

Când aleg scaunul auto, părinţii nu trebuie să uite că poziţia cea mai sigură este cea orientată către spatele maşinii şi ar trebui să facă tot posibilul pentru a menţine copiii astfel cât mai mult timp posibil. 


Mangalia News, 03.11.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply