După mai bine de 20 de ani, stațiunile din sudul litorarului au revenit pe primele locuri în opțiunile de vacanță ale românilor

0
1230

Radu Cristian: ”Revitalizarea turismului înseamnă, în primul rând, bani mai mulți pentru locuitorii orașului și dezvoltarea economiei locale. Oricât ar vrea unii să nege acest lucru, este evident că administrația locală din Mangalia are o contribuție majoră în atragerea turiștilor, atât prin proiectele cu fonduri UE (Saturn, Neptun, faleze), dar și prin încurajarea investițiilor private, în turism. Să nu uităm cum arătau stațiunile Mangaliei, acum 10-12 ani, cu zeci de hoteluri și restaurante abandonate. Prin comparație, acum nu doar că toate acelea au fost preluate și redate circuitului turistic, dar pentru următorii ani se anunță investiții de peste 700 de milioane de euro în stațiunile din sudul litoralului. De altfel, toți locuitorii Mangaliei știu cât a crescut prețul terenurilor în zonă și în ce ritm alert se lucrează la noile hoteluri din Olimp, Neptun și celelalte stațiuni. Oare ar fi venit vreun investitor în Mangalia, dacă nu ar fi gasit un partener serios în administrația locală sau nu ar fi văzut că și Primăria Mangalia încearcă să țină pasul cu investițiile private, prin proiecte ample de modernizare a infrastructurii din stațiuni? Vă dau un singur exemplu: în Saturn, care acum se ridică la standarde europene, nu s-a investit un leu, de peste 50 de ani.

Actuala administrație locală a știut să atragă bani europeni pentru reabilitarea străzilor și trotuarelor, iar investitorii privați nu au întârziat să apară, după cum se poate vedea cu ochiul liber. La fel se întâmplă în toate celelalte stațiuni, unde Primăria Mangalia are în implementare sau în diferite stadii de aprobare proiecte de modernizare, cu bani europeni. În tot acest context, este normal să mai existe și sincope, lucruri care mai trebuie reglate pe parcurs pentru a avea un turism civilizat, de calitate. Primăria Mangalia face eforturi constante pentru întreținerea domeniului public, dar să nu uitam că primii responsabili în acest sens sunt chiar turiștii, prin simțul civic de care trebuie să dea dovadă.

Fără a generaliza, trebuie spus că, din păcate, unii dintre noi știu să fie civilizati doar în străinătate. Aici, acasă, își permit să arunce gunoaiele pe jos, iar apoi tot ei fac poze și acuză Primăria, pe Facebook, că nu strânge după ei. Așa cum am mai spus, nu primarul face mizerie pe domeniul public. Angajații municipalității fac curat în urma celor lipsiți de educație. Pentru corecta informare a opiniei publice, precizez că plajele sunt administrate de Apele Române, iar întreținerea acestora (inclusiv amplasarea coșurilor de gunoi) se află în responsabilitatea firmelor care au închiriat diferite sectoare de plaja.

Cât despre deșeurile de pe domeniul public al municipalității, multe dintre acestea sunt aruncate la voia întâmplării de unii comercianți care, ori nu vor să facă contract cu firma de salubrizare, ori fac un contract pentru 1 mc de gunoi, iar ei produc de zece ori mai mult și aruncă pe unde apucă, apoi arată cu degetul spre primar că nu strânge mizeria lor. Așa cum am mai spus, eu admit că și Primăria mai are multe de făcut în stațiuni, pentru că mereu mai apare câte ceva de reparat sau întreținut. Dar să nu uităm că prima regulă a civilizației este să avem grijă de domeniul public ca de propria noastră casă, iar atunci când vedem că cineva aruncă gunoaie pe jos, să-i atragem atenția și astfel să contribuim împreună la menținerea curățeniei în stațiuni”, afirmă Radu Cristian, primarul Mangaliei, pe pagina sa de Facebook.


Mangalia News, 08.08.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply