Operele celor mai importanți pictori români rămân la Topalu [VIDEO]

0
715

Cu un pas mai aproape de îndeplinirea visului regretatei Doina Păuleanu, Muzeul de Artă Constanţa, încă o victorie în procesul muzeului de la Topalu!

Luni, 7 iunie 2021, Curtea de Apel Galați a dispus respingerea apelului reclamantului Vintilă Mario, împotriva încheierii din data de 13.03.2012 și a sentinței civile nr. 1621/27.03.2012 pronunţate de Tribunalul Constanţa.

“Prin această decizie, justiția română arată, încă odată, faptul că Muzeul de Artă Constanța este deținătorul de drept al operelor de artă, de o inestimabilă valoare, aflate în patrimoniul său. Astfel, visul regretatei Doina Păuleanu este cu un pas mai aproape de realitate! Sunt convins că instanțele competente vor fi obiective și vor soluționa corect această speță, astfel încât, acest proces îndelungat să se termine iar inestimabilele lucrări din colecția de la Topalu să rămână acolo unde le este locul de drept în patrimoniul național și în cel al județului Constanța” – declară președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Totodată, prin această nouă victorie, apelantul-reclamant Vintilă Mario a fost obligat să plătească pârâtului-intimat Muzeul de Artă Constanţa suma de 39.257 lei, cheltuieli de judecată în toate fazele procesuale.

Desi această decizie nu este una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la data comunicării, Curtea de Apel Galați a recunoscut un drept ce aparține județului.

Doctorul Gheorgge Vintilă (1898 – 1978) a donat, în anul 1960, comunei sale natale, Topalu, 228 de lucrări de artă românească modernă, în vederea alcătuirii unei colecţii publice de mare interes şi originalitate. În urma acestei donaţii, în casa părintească a doctorului a fost înfiinţat, în acelaşi an, Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ Topalu, secţie a Muzeului de Artă Constanţa.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Mangalia News, 08.06.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply