Un eveniment deosebit, la Muzeul Național al Literaturii Române – Triplă lansare de carte: Volumele „Cercul negru”, „Zile de plumb” și „Povești de iubire în vremuri de război”, de Lucian Ciuchiță

0
1011

Un eveniment deosebit, la Muzeul Național al Literaturii Române. Triplă lansare de carte, la Muzeul Național al Literaturii Române – Volumele „Cercul negru”, „Zile de plumb” și „Povești de iubire în vremuri de război”, de Lucian Ciuchiță.

În deschidere, a vorbit gazda evenimentului, Elena Loreta Popa, scriitoare, jurnalistă și PR specialist la Muzeul Național al Literaturii Române. Un discurs eclatant, encomiastic, pentru că, și cei prezenți în gradina Muzeului îi știau operele lui Lucian Ciuchiță, un scriitor puternic care abordează orice gen literar.

Doamna Iasmina Coman, directoarea Editurii Literpress Publishing, a prezentat romanul “Zile de plumb”: “Cu acțiunea plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o perioadă cu mari tensiuni și nedreptăți, “Zile de plumb” spune povestea Mariei, o tânără cu un trecut tulburător și un viitor incert. Însă acest nou roman al lui Lucian Ciuchiță este mai mult decât un simplu roman istoric, cu o eroină puternică, el urmărește și profundele implicații psihologice, într-o manieră ușor sarcastică, o analiză subtilă a unui suflet bântuit de amintiri cumplite”.

Tot despre acest roman ne-a transmis câteva gânduri Melissa Thomas, agent literar: “Nori trişti, de un roşu aprins, deasupra pământului răscolit de craterele bombelor – porţi spre Infern – îşi aruncau mânioşi picăturile de sânge peste chipuri îngrozite, sugrumând aerul, natura, viaţa… Ploaie de sânge peste tărâmul fără oameni, fluvii de durere îngheţate între Viaţă şi Moarte. Zile de plumb, zile de gloanţe…”.

De ce sunt speciale cărțile lui Lucian Ciuchiță? Pentru că fac cinste literaturii universale, pentru mesajul deosebit pe care-l transmit şi, mai ales, pentru radiografierea cu acribie a societății actuale, unde nonvaloarea pare să prindă rădăcini. Un mic fragment din romanul “Cercul negru” confirmă acest lucru:

“Din aceste experimente traumatizante au rămas doar cei mai puternici, foarte puțini, cei care au demonstrat că „inițiatorii” sau cei care au tras frâiele nu dețin acele calități pe care și le arogă. Nu sunt nici puternici, nici curajoși și nici inteligenți. Toate aceste calități le lipsesc cu desăvârșire. Se laudă între ei de proști ce sunt! De fapt, sunt o rușine pentru specia umană. Sunt lipsiți total de valoare și doar influențează în mod negativ evoluția firească a omenirii. O împiedică voit să evolueze în plan spiritual. Vor rămâne cu buza umflată, căci oricâți bani ai avea, nu poți să conduci Lumea ca pe o turmă de vite, decât cel mult pe termene scurte”.

La acest eveniment literar au fost prezenți mulți scriitori care au venit de departe, pentru a-l onora pe colegul lor de breaslă. Cu această ocazie au fost invitați să rostească câteva cuvinte scriitorii: Ion Lazu, Alexandru Rusu, Dan Bițuică, Liliana Badea-Cârstea, Maria Vasile, Ionel Olaru. Despre volumul “Povești de iubire în vremuri de război”, apărut la Editura Ecou Transilvan, doamna Elena Loreta Popa a citit urmatorul fragment:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

“Proiectorul se oprise. Pe ecranul alb al cinematografului nu se mai vedea nimic și ultima peliculă se sfârșise. Scriitorul părea absorbit de filmele vizionate, cu acțiuni și povești de iubire în timpul războiului. Adevărate drame consumate în secole de existență. Iubiri patimașe între El si Ea, două suflete sensibile, uneori rebele, care s-au ofilit ca florile fără apă, când dragostea le-a fost curmată de războiul provocat de alții… Oare Timpul a schimbat sentimentele între un bărbat și o femeie, sau Iubirea a rămas sacră de-a lungul istoriei? Sus, în Cer, cineva urmărise cu interes tot ce așternuse pe hârtie Scriitorul. Era Pitagora… Acum își privea cu admirație discipolul. Nu greșise când îl alesese să fie… Martor ocular al tuturor „Poveștilor de iubire în vremuri de război pe care le vei spune, sau doar le vei reaminti cititorilor tăi”.

Mulțumiri Muzeului Național al Literaturii Române pentru organizarea evenimentului și ArtMedia, în mod special domnilor Marius Iordan și Dan Scarlat, pentru filmarea care se va difuza la emisiunea Citadela Scriitorilor.

A fost o seară frumoasă, am cunoscut oameni deosebiți, am socializat fără măști și fără teamă, am uitat de toate avatarurile cotidiene… A fost minunat! Lucian Ciuchiță.

MN: Jurnalist, poet, romancier, filosof și scenarist român redutabil, Lucian Ciuchiță este prezent și în paginile cotidianului online Mangalia News. Volumele ce poartă semnătura maestrului Lucian Ciuchiță pot fi procurate și de AICI.


Mangalia News, 27.05.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply