Sfinții Împărați Constantin și Elena, prăznuiți de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 21 mai

0
454
farmec.ro%20-%20Livr%u0103m%20frumuse%u021Be%21

Sfintii Constantin si Elena sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 21 mai. Nascut in apropierea anului 274, Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut si sub numele de Constantin I, sau Constantin cel Mare, a fost imparat roman intre anii 306 – 337. Acesta devine conducator al Imperiului Roman, dupa ce ii infrange pe Maxentiu si pe Liciniu.

Constantin este una dintre cele mai cunoscute figuri bisericesti, datorita promulgării Edictului de la Milano. Rezultatul intrevederilor dintre Constantin si Licinius, tinute la Mediolanum in februarie-martie 313 este faimosul Edict de la Milano. Acesta, impreuna cu Edictul de la Tesalonic din anul 380, promulgat de catre imparatul Teodosie, sunt cauzele principale pentru toleranta de care a fost data dovada in cadrul Imperiului Roman, mai intai la un nivel teoretic, iar apoi la nivel constitutional.

Conform unei legende, in toamna anului 312, in timpul luptei cu Maxentiu, Constantin cel Mare zărește pe cer o cruce stralucitoare deasupra soarelui, care avea inscriptia: “In Hoc Signo Vinces”, in traducere “Prin acest semn vei birui!. In timpul noptii, Iisus Hristos i s-a aratat in vis, impreuna cu semnul crucii. Mantuitorul ii cere acestuia sa puna semnul sfintei cruci pe steagurile soldatilor, pentru ca acestia sa fie protejati de focurile bataliei. Acesta a murit in anul 337, insa a ramas in memoria ortodocsilor ca fiind unul dintre pilonii de sprijin ai crestinismului din acea perioada.

Imparateasa Elena, mama imparatului Constantin cel Mare, a trait intre anii 248 – 329. Aceasta a fost casatorita cu generalul roman Constantinius Chlorus. Este cunoscuta ca fiind o femeie extrem de credincioasa si pentru piosenia ei. De asemenea, este artizana infaptuirii pelerinajului in Palestina si in provinciile rasaritene. Mai mult decat atat, i-au fost atribuite gasirea moastelor Sfintei Cruci a Mantuitorului nostru Iisus Hristos si aflarea ramasitelor celor tei magi.

Legenda spune ca in timpul unui pelerinaj, Elena a vazut niste oameni ce duceau un mort pe o colina unde se aflau trei cruci. Acei oameni apropiau trupul mortului de fiecare cruce in parte, iar cand mortul a ajuns in dreptul ultimei cruci si a atins-o, a inviat din morti. Acesta ar fi modul prin care a fost descoperita crucea pe care Mantuitorul a fost rastignit. (sursa: calendarulortodox.ro).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: La mulți ani, tuturor celor care poartă cele două nume sfinte! Cei / cele dragi nouă, care au purtat aceste nume sfinte și s-au ridicat la ceruri, Să se odihnească în pace…


Mangalia News, 21.05.2021.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply