Citadela Scriitorilor, cu Lucian Ciuchiță – invitat, VASILE POENARU

0
1335

Lucian Ciuchita – Te naști scriitor, sau devii pe parcurs?

Părerea mea este că te naşti cu acest har, dar va trebui să înţelegi de ce soarta te-a ales pe tine să mergi pe acest drum. Pe parcurs, prin muncă şi perseverenţă, vei deveni din ce în ce mai bun.
Sunt mulţi – mult prea mulţi, cei care vor să mângâie cu peniţa inspiraţiei o pagină de creaţie literară, dar prea puţini sunt cei care într-adevăr reuşesc să atingă acest obiectiv.
E drept, statutul de scriitor îţi conferă o frumoasă şi mult râvnită poziţie socială, fără nicio legătură cu starea materială, dezamăgitor fiind că vulgul, în totală confuzie, pune aceasta din urmă pe primul loc, aşa că nu este deloc de mirare că, la ora actuală, sunt atâţia „ scriitori”.
Faptul că acum mulţi se cred scriitori si au impresia că scriu mai bine decât Tolstoi, Dostoievski, Hemingway sau Goethe, s-a ajuns la bagatelizare şi o totală lipsă de respect faţă de adevăraţii creatori. Se împăunează unii că sunt autori, că au publicat o carte, ori au doar un manuscris în sertar, de nepublicat! că ar putea să-i ofere „lumină” lui Homer.
Nu, nu te numeşti scriitor dacă ai publicat o carte!
Să nu uităm nici de maculatura care se promovează cu atâta uşurinţă, nefiind tocmai puţine editurile care publică „operele” unor „autori” mediocri şi submediocri.
Scriitorul, traducătorul şi lexicograful Vasile Poenaru a fost invitatul emisiunii Ciradela Scriitorilor. Domnul Vasile Poenaru, în calitate de director al Editurii Coresi, ne-a povestit despre drumul anevoios al manuscrisului până devine carte. La întrebarea ce mai citesc tinerii în zilele noastre, domnia sa ne-a răspuns franc: „Nimic!”
Lucian Ciuchiţă, aprilie 2021, București.

MN: Jurnalist, poet, romancier, filosof și scenarist român redutabil, Lucian Ciuchiță este prezent și în paginile cotidianului online Mangalia News. Volumele ce poartă semnătura maestrului Lucian Ciuchiță pot fi procurate și de AICI.


Mangalia News, 02.04.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply