Citadela Scriitorilor, cu Lucian Ciuchita – invitat Ion Lazu, scriitorul care a săpat în piatra cunoaşterii [VIDEO]

0
1224

Citadela Scriitorilor, cu Lucian Ciuchita – invitat Ion Lazu.

Scriitorul care a săpat în piatra cunoaşterii…

Observ, fără să fac niciun efort intelectual că LITERATURA este un catalizator emoţional universal, un panaceu pentru vindecarea sufletelor intristate, ori, poate, infrigurate de prea multă aşteptare… Într-un moment în care romanul, de orice tip ar fi el, arată ca un schelet uitat în dulapul unei curtezane bătrâne, în care nimeni nu mai este interesat de vechi poveşti, de dragoste şi ură, de crimă şi justiţie, un poet al suspansului şi, în acelaşi timp, un romancier al umorului, îmbină o filozofie a omului bun faţă în faţă cu o societate cariată, infestată, cu speranţă că, murind, dispărând tot ceea ce este rău, va rămâne pentru urmaşi o rază de bine… Scriitorul Ion Lazu este un om cu dorinţa de a fi prezent printre semeni întru raţiune.

Ion Lazu a debutat cu poezii în revista Ateneu în decembrie 1964 și a continuat să publice sporadic versuri și proze scurte. Nu a publicat niciodată articole în presa comunistă. ”Ningea în ochii ei albaștri”, schițe și povestiri, ed. Eminescu, 1970; Despre vii numai bine, roman, ed. Eminescu, 1971, Rămășagul, roman, ed. Cartea românească 1979, Capcana de piatră, roman 1987, ed. Cartea românească; Blana de viezure, povestiri, Ed. Cartea românească, 1979; Veneticii, 2002, ed. Vinea, roman despre refugiul basarabenilor, Scene din viața literară; Ruptura; Odiseea Plăcilor Memoriale este jurnalul proiectului inițiat de Ion Lazu și a acțiunii luate pe cont propriu de a fixa în București plăci memoriale pentru cca 230 scriitori dispăruți”.

Ion Lazu a căutat mereu Adevărul, a găsit întotdeauna timp pentru săpat în piatra cunoaşterii şi a zburat cu gândul departe, către vise fără speranţe. Poate educaţia, poate formarea profesională (geolog), poate şi alte valori fundamentale acumulate în timp, fiecare în parte şi toate la un loc, l-au făcut pe Ion Lazu să găsească vreme pentru a săpa în piatra cunoaşterii, cu speranţa că dintr-o aşchie, fie ea cât de mică, va zări sclipind diamantul cinstei, onoarei şi demnităţii. Nu ar trebui mai mult decât un crâmpei de vis cristalizat în rocă!

Un OM, cu litere mari, ori cu cu litere mici, nici nu mai contează… un spirit liber printre „Semenii întru raţiune” şi căutătorii de sens şi speranţă.

Maestrul Ion Lazu vă transmite cele mai frumoase gânduri, prin undele literare ale emisiunii Citadela Scriitorilor…”. Lucian Ciuchiţă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Poet, romancier, dramaturg, eseist și scenarist român redutabil, Lucian Ciuchiță este prezent și în paginile cotidianului online Mangalia News. Volumele ce poartă semnătura maestrului Lucian Ciuchiță pot fi procurate și de AICI.


Mangalia News, 26.03.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply