Zoia Alecu, apreciată cântăreață, compozitoare și textieră de muzică folk și rock, laureată a Premiilor Muzicale Radio România, împlinește astăzi, 10 ianuarie, vârsta de 65 de ani

0
1034

farmec.ro

Zoia Alecu, apreciată cântăreață, compozitoare și textieră de muzică folk și rock, laureată a Premiilor Muzicale Radio România, împlinește astăzi, 10 ianuarie, vârsta de 65 de ani.

Zoia Alecu s-a născut la 10 ianuarie 1956, în București, zona „Măcelari” (aproape de Lizeanu). A urmat Liceul de Muzică „George Enescu”, unde a studiat vioara, cu toate că tatăl ei ar fi dorit să cânte la violoncel. Aici a fost colegă cu viitoarea colaboratoare Crina Mardare. A renunțat la școala de muzică și a ales o pregătire la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, iar apoi la Liceul „Gheorghe Lazăr”. La 16 ani a adunat bani pentru prima ei chitară din donări de sânge repetate. A început să compună piese în stil folk pe versuri proprii.

În octombrie 1973, Zoia Alecu cântă la Club A, la invitația lui Doru Stănculescu. Este momentul în care își începe cariera în muzica folk. În ianuarie 1974, tot la invitația lui Doru Stănculescu, Zoia Alecu ajunge să cânte în Cenaclul Flacăra, chiar dacă nu rămâne decât până în primăvara aceluiași an. Trebuie menționat faptul că la Cenaclul Flacăra, Zoia debutează în aceeași seară cu Nicu Alifantis. Din primăvara anului 1974, Zoia Alecu începe să cânte la Cenaclul „Viața studențească și amfiteatrul artelor”.

Vreme de trei ani, compune muzică de scenă pentru Teatrul „Nottara” din București. Devine o prezență obișnuită la Club A, Club Z și în alte locații de concert din Capitală, cântând de regulă în deschiderea recitalurilor unor formații rock cunoscute în epocă, precum Phoenix, Progresiv TM, Pro Musica, Basorelief și Compact.

În 1986, Zoia Alecu este invitată de Crina Mardare să se alăture formației Sfinx, ca urmare a plecării Elenei Perianu. Formația se afla în acel moment într-un turneu în Danemarca. Adaptarea la noul repertoriu și stil muzical i-au ridicat dificultăți la început. Zoia Alecu rămâne în formația Sfinx până la dizolvarea ei la începutul anilor ’90. La puțin timp, se alătură noului proiect lansat de bateristul grupului Sfinx Mișu Cernea, numit Sfinx Experience. Turneele în Europa continuă până în 1997, când formația revine în țară. La un moment dat, un reprezentant al casei de discuri britanice EMI oferise un contract pentru Alecu și Mardare cu condiția de a părăsi Sfinx Experience, fapt care nu s-a petrecut. Participă la cele două albume lansate de Sfinx Experience, “Balkano” (1999) și “Sfinxstanbul” (2001), contribuind inclusiv la partea de compoziție. Zoia Alecu rămâne membră Sfinx Experience până în anul 2005, când formația se desființează.

În 2006, se întoarce la „prima sa dragoste”, muzica folk, lansând primul album de autor intitulat “Vino aici”, editat la casa de producție OVO Music, aparținând cântărețului Ovidiu Komornyik.

În ciuda faptului că este o textieră prolifică, cu aproximativ două sute de texte dedicate diverșilor interpreți români, Zoia Alecu nu a lansat vreun material discografic în nume propriu mai devreme de februarie 2007. Albumul “Vino aici” reprezintă debutul discografic al artistei, după 34 de ani de la debutul scenic. “Vino aici” conține zece piese, fiind realizat cu sprijinul producătorului Ovidiu Komornyik, proprietarul casei de discuri OVO Music. Pe disc apar atât piese scrise de Alecu în anii tinereții, reorchestrate (inclusiv o piesă ale cărei versuri le-a scris la nouă ani), cât și compoziții recente. Piesa ce dă numele albumului a fost compusă în vara lui 2006.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

I.
Vino aici, spune-mi tot ce ai
Si de ce nu poti sa mai stai.
Lasa tot ce e trist in tine,
Vino aici, vino lângă mine.

Ref.
Tu doar inchide ochii
Si lasa-te pe umarul meu,
Inchide ochii
Si lasa-mi mie tot ce e greu, prietene,
Hai vino aici!

II.
Plansul tau poti sa mi-l dai mie
Il primesc chiar cu bucurie
Vom trai totul impreuna
Si mereu vom trece de furtuna.

Ref.
Tu, doar inchide ochii
Si lasa-te pe umarul meu,
Inchide ochii
Si lasa-mi mie tot ce e greu, prietene,
Hai vino aici!

III.
Vino-aici, vei uita de patimi
Lasa-ma sa te sterg de lacrimi
Tot ce vreau e sa-ti fie bine
Vino-aici, vino langa mine.

Ref.
Tu doar inchide ochii
Si lasa-te pe umarul meu,
Inchide ochii
Si lasa-mi mie tot ce e greu, prietene,
Hai, vino aici!
Vino aici…

În februarie 2009 apare al doilea album semnat Zoia Alecu, intitulat “Cărări de maci”.
În 2012 apare albumul “Printre lupi”, iar trei ani mai târziu, al patrulea disc, intitulat “Să ierți”. Ambele materiale discografice au fost lansate sub egida OVO Music.

Foto: Alexandru “Ciumpy” Dolea.


Mangalia News, 10.01.2021. (sursa: Radio România).piese-auto-mangalia.roLeave a Reply