Există fantome în Marea Neagră! Află care sunt, din acest material

0
1109

Există fantome în Marea Neagră! Află care sunt, din acest material.

Fantomele din Marea Neagră nu sunt altceva decât plasele de pescuit abandonate sau pierdute, care reușesc să producă în continuare pagube ireversibile. Acestea reprezintă o amenințare penrtu viața marină, din toate punctele de vedere. Chiar dacă este abandonată, plasa de pescuit nu își pierde funcția principală, aceea de a ”prinde” viețuitoarele marine. Doar că această funcție care rămâne activă devine dezastruoasă pentru mamiferele marine:

Doar pentru că o plasă nu mai este utilizată de pescari, nu înseamnă că nu mai funcționează. Acestea rămâne o problemă majoră pentru sănătatea mării.  Plasele fantomă nu prind doar pești, ci și broaște țestoase, cetacee, păsări, foci și altele.  Acestea ajung să se prindă în ele, fiind incapabile să le detecteze vizual. Plasele împiedică animalele să se miște liber, provoacă răni, iar parte din acestea nu se pot ridica la suprafață pentru aer. După descompunerea animalelor prinse pe fundul apei, plasele fantomă se vor ridica, iar procesul se va repeta la nesfârșit”, spune Angelica Paiu, coordonator proiect Criminalul tăcut din Marea Neagră.

Și pentru a deveni și mai dramatic, trebuie să știi că 45% din mamiferele marine de pe Lista Roșie a Speciilor Amenințate au fost afectate de uneltele de pescuit pierdute sau abandonate.

Uneltele fantomă subminează și viabilitatea pescariilor, deoarece prind și ucid un volum enorm de pești și fructe de mare ce ar fi putut face parte din capturile obișnuite.

Care sunt fantomele din Marea Neagră?

Și în Marea Neagră există fantome. Acestea sunt țaparinele, setcile de calcan și scrumbie, beam-traulul, talianul, precum și cuștile pentru guzivi. Victimele țaparinelor, sunt printre altele și delfinii, care se prind în fire și cu greu mai pot scăpa vii. De aceea, o mare parte din ei, eșuează la mal, unde colegii noștri de la Mare Nostrum nu mai pot constata decât moartea și condițiile care au dus la instalarea acesteia. Dar delfinii nu sunt singurii afectați. Tot ce înseamnă mamifere marine pot cădea victime ale plaselor abandonate, care ucid fără milă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Fantomele din Marea Neagră afectează și omul!

Crezi că ești în siguranță? Nu ești! Și asta deoarece plasele de pescuit abandonate afectează și omul. Volumul macroplasticelor (resturi de plastic vizibile pentru ochiul uman) și al microplasticelor generate de uneltele fantomă este șocant!

Cele mai multe plase moderne sunt fabricate din nailon sau alți compuși din plastic care pot rezista secole. Potrivit unui studiu din 2018, plasele fantomă reprezintă aproximativ 46% din Great Pacific Garbage Patch. Aceste plase nu dispar niciodată, devin doar bucăți de plastic mai mici.

Dacă ajungi să înghiți aceste resturi de plastic, sănătatea ta are serios de suferit, pentru că duce la malnutriție, blocaje digestive și chiar moarte: ”Microplasticele poluează și lanțul trofic. Consumatorul european de crustacee este expus la 11.000 de microparticule de plastic, anual. Impacturile toxice nu sunt pe deplin înțelese, dar ar putea include dezvoltarea embrionilor, modificarea profilurilor genetice și perturbarea hormonilor”, menționează Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Cele mai îngrijorătoare cifre le-am păstrat pentru final:

  • 70% din microplasticul existent în apele mărilor și oceanelor provin din sectorul pescuitului. (sursa: GGGI).
  • În fiecare an, 640 000 tone de unelte fantomă ajung în apele mărilor și oceanelor. De 2 ori mai mult decât greutatea Empire State Building. (sursa: GGGI).

Proiectul  “Criminalul” tăcut din Marea Neagră – Plasele de pescuit abandonate are ca scop reducerea deșeurilor din zona românească a Mării Negre. Activitățile din cadrul proiectului, desfășurat pe parcursul mai multor luni de zile, au vizat acțiuni pilot de colectare a plaselor abandonate, precum și ateliere destinate grupurilor de persoane direct interesate. Proiect susținut de OMV PETROM.


Mangalia News, 23.12.2020. (sursa: ONG Mare Nostrum).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply