30 NOIEMBRIE – 1 DECEMBRIE | Din amintirile poetului și prozatorului Miron Scorobete

0
1077

30 NOIEMBRIE – 1 DECEMBRIE | Din amintirile poetului și prozatorului Miron Scorobete.

Românii sunt singurul popor care are o lună cu numele unui Apostol. În calendarul universal, avem luni cu nume de zeităţi, ca Ianuarie sau Martie, ori, pur şi simplu numerotate: a şaptea, a opta, a noua, a zecea – Septembrie, Octombrie, Noiembrie, Decembrie, dar am rămas şi cu două purtând numele unor capete imperiale: Iulie şi August.

Românii însă au o lună ce poartă numele unui pescar: Ândrea, rezultatul devenirii, potrivit normelor fonetice ale limbii române, a numelui grecesc Andreas. Şi, de fapt, în calendarul vechi românesc, acesta e singurul caz în care o lună poartă un nume de persoană, pentru că acest calendar ignoră numele suveranilor antici: lui Iulie i se spune Cuptor, iar lui August Măsălar.

E cea mai sigură dovadă că strămoşii românilor au fost fundamental marcaţi de personalitatea acelui Andrei, care a fost ucis în ziua de 30 Noiembrie, din moment ce i-au dat numele lui lunii ce începe după această dată, iar aceasta s-a făcut nu printr-o măsură luată de autorităţi, ci prin consensul popular.

Forma Ândrea, perpetuând originalul grec Andreas şi nu forma Andrei, aşa cum numele s-a împământenit mai târziu în limba română, atestă cu siguranţă absolută vechimea fenomenului, situarea lui în epoca genezei poporului şi limbii române.

„Şi nu voi ca să mă laud”, ca să preiau vorbele lui Mircea, dar am dreptul să spun că mie mi se datorează faptul că numele Sfântului Apostol Andrei este azi scris cu roşu în calendar iar ziua martiriului său e sărbătoare naţională.

M-am folosit de întâmplarea că marele Mitropolit al Ardealului, basarabeanul Antonie Plămădeală, unul dintre cei mai străluciţi ierarhi care au stat în scaunul lui Andrei Şaguna, făcea o vizită la Cluj. Cu acel prilej am pus întrebarea: ”De ce catolicii îi consacră Sfântului Apostol Petru, considerat a fi ctitorul Bisericii Romane, un cult atât de fastuos, dar noi pe ctitorul Bisericii noastre, Sfântul Apostol Andrei, îl scriem cu negru în calendar şi nu-l băgăm în seamă? Andrei nu doar că a fost fratele lui Petru, dar a fost întâiul chemat dintre Apostoli şi el l-a dus pe Petru la Hristos. Şi nu numai pe Petru. El a fost cel care i-a dus pe strămoşii noştri la Hristos. Suntem unul dintre puţinele popoare creştinate direct, fără intermediar, de un Apostol al lui Iisus Hristos şi facem abstracţie de o asemenea binecuvântare”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mitropolitului i-a plăcut această intervenţie, cu atât mai mult, a spus, cu cât vine de la un laic. „Mâine, a zis, avem şedinţa Sfântului Sinod şi voi propune ca 30 Noiembrie să fie decretată sărbătoare legală.”
Hotărâre trecută apoi şi prin Parlament.
Aşa s-a ajuns ca Ziua noastră Naţională să aibă două componente: una religioasă, 30 Noiembrie şi una istorică, 1 Decembrie.

Refacerea României Reîntregite, o spune calendarul, are ca temelie creştinarea poporului român. Se duce lupta pentru desprinderea acestor două elemente esenţiale unul de celălalt. Eforturi cu slabe rezultate, această împletire fiind lucrarea Providenţei.
Şi cine se pune cu Providenţa…

Miron Scorobete, 27 noiembrie 2020.

Mangalia News, 30.11.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply