Ziua Dobrogei. Cum s-a transformat Dobrogea, dintr-o regiune săracă, în ”California României”

0
1103

Ziua Dobrogei este sărbătorită în fiecare an, pe 14 noiembrie. Se împlinesc 142 de ani de când Dobrogea a intrat în componența României, dar pentru prima oară, evenimentele vor avea loc doar online. Regiunea situată între Dunăre și Marea Neagră, despre care se spunea că ”este foarte săracă, are un teren neproductiv și populații sălbatice”, a devenit, după numeroase investiții, ”California României”, cum i se spunea în acea epocă.

Ziua Dobrogei marchează revenirea regiunii la teritoriul național

Data de 14 noiembrie 1878 este rezultatul unui proces de durată în istoria românilor. El a început odată cu Unirea Principatelor Române, în 1859 și a continuat, în 1866, cu instalarea pe tronul Principatului devenit România, a prințului german Carol de Hohenzollern.

regele-carol-I-al-romaniei-proiect-dezvoltare-dobrogea”Spre sfârșitul secolului XIX a revenit ”Problema Orientală” în Balcani.  Pe fondul revoltelor din Bosnia, Herțegovina, Serbia și Bulgaria, a început războiul ruso-turc, în 1877. În timp ce Rusia a cerut acordul României pentru a-i traversa teritoriul, deși nu era stat independent, Turcia a pus presiune să nu cedăm și ne-a promis ajutoare puternice.

Prințul Carol și clasa politică românească își doreau un stat independent, astfel că armatele române au ajutat trupele rusești, care au ieșit victorioase. La finalul războiului însă, Rusia a solicitat și a primit la Congresul de la San Stefano, 3 județe din Sudul Basarabiei, Cahul, Ismail și Bolgrad, pe care le pierduse la Congresul de la Paris, din 1856.

Oamenii politici din România au fost foarte indignați de această pierdere, dar au primit, în schimb, Dobrogea” a declarat pentru Discover Dobrogea, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius Constanța, Daniel Citirigă.

Tensiuni politice pe tema obținerii Dobrogei în schimbul sudului Basarabiei

Mulți dintre politicienii români de atunci, spuneau înainte de Congresul de la San Stefano, din februarie 1878, că Dobrogea este pământ românesc. Regiunea a fost parte a Țării Românești condusă de Mircea cel Bătrân și intrase în componența Imperiului Otoman în 1417.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Totuși, ei nu au fost de acord cu un schimb între Dobrogea și Basarabia de Sud. Oamenii politici români își doreau mai mult teritoriul format din localitățile Cahul, Ismail și Bolgrad.

”La acea vreme, a fost o dezbatere intensă în lumea politică românească pe acest subiect. Mai mult decât atât, au existat dispute chiar în ziarele conservatorilor și liberalilor. Reprezentanții conservatorilor criticau intens în ”Ziarul Timpul”, obținerea Dobrogei la schimb cu Sudul Basarabiei și îi acuzau pe Prințul Carol și Guvernul liberal de trădare, în timp ce liberalii dezmințeau acuzele, în ”Ziarul Românul”, care era al lor.

Una dintre cele mai cunoscute voci, care se opunea unui astfel de schimb, era chiar poetul și jurnalistul Mihai Eminescu. Deși Eminescu spunea că Dobrogea este pământ românesc, era totuși indignat de o asemenea soluție”, a precizat profesorul Daniel Citirigă.

Dobrogea, recunoscută ca parte a României

Deoarece Rusia era foarte hotărâtă să nu renunțe la cele 3 județe din sudul Basarabiei, unul dintre cei mai vizionari oameni din acea perioadă, Prințul Carol I, împreună cu oamenii politici români, au acceptat să preia Dobrogea.

Carol a primit și o scrisoare de la tatăl său, în care prințul Karol Anton îi atrăgea atenția că Dobrogea este un teritoriu cu un potențial economic și geopolitic foarte însemnat.

Scrisoarea prințului Karol Anton, tatăl Domnitorului Carol I, din 7 februarie 1978: ”Teritoriul neproductiv al Dobrogei, nu răsplăteşte, desigur, pierderea Basarabiei. Totuşi, Dobrogea, cu Constanţa dimpreună, se poate primi, deoarece dobândirea acestui port la Marea Neagră va fi, poate, de cea mai mare însemnătate pentru viitorul comerţului României”.

În timp ce unii politicieni români au perceput această decizie ca pe un schimb rușinos, alții au spus că este răul cel mai mic. De asemenea, au existat oameni politici care au zis că ”Rusia ne-a luat ceva care era al nostru și ne-a dat ceva ce era al nostru”.

14 noiembrie 1878, ziua când Prințul Carol I a ajuns prima dată în Dobrogea

Vă invităm să citiți articolul integral, semnat de Auris LUCA, pe discoverdobrogea.ro


Mangalia News, 14.11.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply