MINAC va promova prin modele 3D siturile arheologice, clădirile, monumentele și săpăturile arheologice din zona bazinului Mării Negre

0
880

Prima ședință de lucru a proiectului Black Sea Archaeology, History and Culture Portal (ARHICUP), №BSB 867, finanțat prin programul Joint Operational Programme for Cross-Border Cooperation under the European Neighborhood Instrument “Black Sea Basin 2014 – 2020”, a avut loc la sfârșitul lunii iulie.

Având în vedere recomandările autorităților din domeniul sănătății publice și starea de urgență cauzată de epidemie la nivel național și mondial, întâlnirea a avut loc on-line. Conferința de presă planificată pentru a marca începutul activităților proiectului a fost amânată la o dată ulterioară, având în vedere restricțiile impuse.

Partenerii proiectului, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, și-au prezentat rolul lor în proiect și experiența în implementarea proiectelor cu finanțare europeană.

Proiectul, al cărui Partener Lider este Municipalitatea Nessebar, a început în iunie odată cu semnarea Contractului cu Autoritatea de Management a Programului – Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din România. Bugetul total al proiectului este de 566 400 euro, iar bugetul MINAC este de 85 440 euro.

Principalul obiectiv al proiectului, ce se va desfășura pe o perioadă de 24 de luni, este promovarea valorilor culturale din zona bazinului Mării Negre. Portalul web ce va fi creat va prezenta modele 3D ale siturilor arheologice, clădirilor, monumentelor și săpăturilor arheologice. Portalul va include, de asemenea, un sistem integrat de bibliotecă, o colecție digitizată de hărți vechi și un WEB-GIS pentru georeferențierea siturilor prezentate. Activitățile proiectului sunt orientate către sectorul turistic și către toți cei care, aflați în căutarea următoarei destinații de vacanță, vor intra pe platformă și vor avea acces la informații pentru a cunoaște mai bine regiunea cu bogata și unica ei istorie.

În timpul ședinței au fost discutate și unele detalii privind implementarea activităților specifice proiectului și eventualele riscuri, a fost analizat calendarul proiectului și au fost schițați următorii pași. Fiecare partener și-a arătat disponibilitatea de a desfășura o muncă activă pentru realizarea cu succes a proiectului și pentru îndeplinirea rezultatelor preconizate, în strânsă legătură cu obiectivul specific al Programului 1.1 Promovarea în comun a afacerilor și antreprenoriatului în sectorul turistic și cultural din regiunea Bazinului Mării Negre.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 13.08.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply