Anca Mizumschi – Oameni învinși

0
981

Mărturisesc, nu am jucat niciodată lapte gros în curtea din spatele școlii, pentru că era un joc rezervat cu preponderență băieților, dar am simțit că dacă nu scriu textul acesta, o parte din mine va rămâne pentru totdeauna în umbră…

Oameni învinși

De când m-am mutat în America, am încercat să cooptez cât mai mulți oameni, cu care să fac proiecte care să ajute România. Unii au răspuns afirmativ și entuziast, drept dovadă că acum am o emisiune la o televiziune online românească, Arca TV, alții mi-au răspuns textual: “Băi, Anca, nu vreau să îmi mai aduc aminte, îmi face rău. Acum trăiesc aici”. Really?

Ce îți face exact rău? Ciorba de perișoare de la bunica ? Bara de covoare din spatele blocului unde te-ai jucat când erai mic? Laptele gros de după ore din curtea școlii generale? Faptul că ai făcut în ordine cronologică: o școală primară, gimnazială, liceu, facultate, absolut gratuit? Sau poate diriga? Sau poate liceul industrial? Cico și eugenia cu crema roz? Absolvirea facultății? O meserie?

Și mie îmi fac rău foarte multe lucruri. În primul rând, îmi face rău corupția, apoi sărăcia, minciuna, inversarea ierarhiei valorilor, mizeria morală, din nou sărăcia în spirit și trup, apoi violența în familie și pe stradă, apoi din nou corupția și minciuna. Dar nu le las. Pentru că dacă le las să existe și admit că nu se mai poate face nimic, că nu mai vreau să știu de ele, într-o zi, și ziua aceea vine pentru fiecare în plan personal, cu certitudine, am să admit că sunt un om învins.

Și cine pe lumea asta ar vrea să trăiască precum un învins?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Anca Mizumschi, iulie 2020.

MN: Vă invităm să intrați și pe Rețete Coolturale, Arca TV, ca să vedeți emisiunea culturală realizată de Anca Mizumschi. Despre poeta și scriitoarea Anca Mizumschi, puteți citi AICI mai multe articole publicate cu drag de Mangalia News.


Mangalia News, 18.07.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply