Cum au rezolvat autorităţile problema şomerilor tehnici care nu au asigurare medicală

0
801

Cum au rezolvat autorităţile problema şomerilor tehnici care nu au asigurare medicală: ”Situaţia nu trebuia să apară. Angajatorii să depună declaraţii rectificative”. Autor: Adelina Mihai.

  • Sute de mii de angajaţi aflaţi în şomaj tehnic apar ca neasiguraţi în sistemul de sănătate, deşi pentru ei s-au plătit taxele;
  • Bazele de date  de la Fisc, Casa de Sănătate şi Agenţia de şomaj nu comunică, acuză experţii contabili;
  • Angajatorii sunt îndemnaţi să depună, din nou, pentru fiecare salariat, declaraţii de corectare a situaţiei.

1,2 milioane de angajaţi din România sunt în şomaj tehnic plătit de stat

O mare parte dintre cei 1,2 milioane de angajaţi aflaţi în şomaj tehnic figurează ca neasiguraţi la sistemul de sănătate. Motivul? Comunicarea defectuoasă dintre bazele de date ale instituţiilor, acuză experţii contabili. Angajatorii au transmis declaraţia 112 (cea care atestă plata contribuţiilor la sănătate, şomaj şi impozit) – un formular emis de Ministerul de Finanţe – pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic, dar nu toţi apar ca asiguraţi în sistemul Casei de Sănătate.

La rândul ei, Casa de Sănătate le-a solicitat angajatorilor să trimită formulare rectificative, pentru ca şomerii tehnic să fie asiguraţi. Angajatorii spun că vina nu e la ei.

”Încă o dată angajatorul trebuie să plătească disfuncţionalităţile sistemului şi de comunicare instituţională. Angajatorul este cel care este pus pe drumuri şi tot el este cel care trebuie să corecteze aceste situaţii. Vorbim totuşi de tehnologizare, de digitalizare, de baze de date comune şi nu e normal ca sute de mii de angajatori să fie acuzaţi că au completat o declaraţie greşit. Oare nu declaraţia a fost greşită şi prost întocmită şi autorităţile nu vor să recunoască acest lucru? (…) Starea de fapt este gravă, deoarece angajaţii nu sunt asiguraţi, bazele de date sunt alterate, iar angajatorii sunt obligaţi să remedieze această anomalie pe banii şi pe timpul lor”, a spus Valentina Saygo, consultant fiscal la compania Ask for Accounting.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citiți mai mult în Ziarul Financiar – zf.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply