2 Mai 2020 – Ziua satului 2 Mai!

2
1895
starshiners.ro%20

Ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu i-a pus acest nume (de fapt Două Mai), în anul 1878, în amintirea loviturii de stat de pe 2 mai 1864. Atunci, domnitorul principatelor Ţara Românească şi Moldova, Alexandru Ioan Cuza a dizovat Adunarea Legislativă care refuza să emită legea rurală, prin care ţăranul român urma să fie împroprietărit. Dizolvarea Parlamentului a condus ulterior la emiterea Legii Rurale şi implicit la ridicarea nivelului de trai al tuturor românilor din cele două principate. Kogălniceanu a ţinut mult ca acea zi importantă să nu fie uitată şi a botezat astfel satul constănţean. Tot în cătunul 2 Mai și tot în 1878, dar cu ceva timp înainte de botezul lui Kogălniceanu, domnitorul Carol I (Rege al României din 1881), a înfipt drapelul ţării în pământul dobrogean, proaspăt alipit Patriei.

Astăzi, satul 2 Mai, în care locuiesc laolaltă români, ruşi, lipoveni, greci şi turci, aparţine administrativ de comuna Limanu.

Citiți și: Aurelia Lăpușan: 2 Mai – un sat plin de mister, un sat de legendă

Cu dragoste, despre satul 2 Mai, sau ‘Două Mai’, cum i‑a zis Mihail Kogălniceanu, la înființare

Cel mai frumos sat din Dobrogea. 2 Mai, locul unde răsare marea


Mangalia News, 02.05.2020.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro2 COMENTARII

  1. Este foarte putin probabil ca numele satului sa fie inspirat de lovitura de sat din 2 mai 1864! Oricum, localitatea a fost infiintata, probabil, la 1887, cu rusi scopiti, ci nu la 1878, cum gresit afirmati. Si ma indoiesc ca acesti indivizi care se automutilau puteau avea vreo legatura cu actul respectiv. Au fost adusi aici, pe mosia lui Kogalniceanu, pentru ca erau foarte muncitori si cinstiti (Este destul de neclar daca Mihail Kogalniceanu are vreun amestec in aducerea lor) Initial, Doua Mai a fost in autoritatea administrativa a Mangaliei.

  2. Afirmatia ca regele Carol I a infipt drapelul tarii aici este o alta chestie eronata. Carol I nu a fost niciodata la Mangalia sau in imprejurimi. Prima vizita a regelui in Dobrogea a fost in 1879, la Constanta. Primul membru al Casei regale care a calcat prin Mangalia a fost mama lui Mihai, principesa Elena, in 1929, la sfintirea bisericii Sf. Gheorghe

Leave a Reply