CUM SE FACE SLĂNINĂ AFUMATĂ ÎN ARDEAL ȘI BANAT? REȚETA TRADIȚIONALĂ DE SLANĂ SAU CLISĂ (NU ȘUNCĂ!)

0
5080

Cum se face slănină afumată în Ardeal și Banat? Rețeta tradițională de slană sau clisă (nu șuncă!). Dar cum se prepară slănina de mangaliță fragedă, care se topește în gură? Cum se condimentează slănina? Câte săptămâni se ține slănina la sare sau la baiț? Cum se afumă mezelurile de casă?

Slana sau clisa afumată este unul dintre mezelurile tradiționale emblematice ardelenești și bănățene. Slănina de porc se prepară în toată Transilvania și în tot Banatul de peste 1000 de ani iar rețetele prezintă mici variațiuni în funcție de influența săsească, maghiară sau șvăbească.

Despre cum se face slănina afumată se pot scrie pagini întregi. În primul rând trebuie să lămurim numele: slănină, clisă sau slană. Punct. Cuvântul slănină are origini slave (slanina, din lb. sârbă și bulgară) și a fost preluat și de maghiari (szalonna). Cuvântul clisă, are origini bulgare (klisa).

SLĂNÍNĂ, slănini, s. f. Strat de grăsime între pielea și carnea porcului; parte, bucată din această grăsime, conservată și preparată ca aliment (cu adaos de sare, ori de boia, sau afumată) sau care se topește, devenind untură. [Pl. și: slănine] – Din bg., sb. slanina.

În niciun caz NU se numește șuncă! (Cum greșit se spune în Moldova, Regat și Dobrogea). Șuncă este un cuvânt de origine maghiară (sonka) și germană (Schinken sau Schunke – în dialect). Rețeta de șuncă afumată / jambon / șoancă ardelenească / șonc bănățean, o găsiți AICI

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

ȘÚNCĂ, șunci, s. f. Pulpă de porc preparată special (la sare și la fum), pentru a se putea conserva multă vreme; jambon. – Din magh. sonka, germ. dial. Schunke. 

Aceasta este ȘUNCA de porc – adică jambonul (șoanca ardelenească, sau șoncul bănățan) – rețeta aici.

Cred că deja salivați la vederea acestor poze cu șoancă (șuncă) de porc afumată (jambon). 🙂 Seamănă cu prosciutto italian sau cu jamon spaniol, dar se prepară un pic diferit și se afumă la final (prosciutto și jamon sunt crud uscate și neafumate).

Continuarea, musai, AICI! 🙂 Poftă bună!



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply